Istok: pretučen povratnik Blagoje Zuvić iz Dragoljevca

Blagoje Zuvić iz sela Dragoljevac, kod Istoka, pretučen je danas oko 12 časova nakon verbalne rasprave sa komšijom albancem, koji ga je nakon toga pretukao, saznaje Radio Goraždevac.  Slučaj je prijavljen a Zuvić trenutno daje izjavu u policijskoj stanici u Istoku.

Pre desetak dana on je izjavio za radio Goraždevac da se vratio u selo Dragoljevac sa namerom da tu ostane, napominjući da ga niko ne obilazi od nadležnih u opštini I iz srpske zajednice.

Blagoje Zuvić vratio se u ovo selo sa sinom, snajkom i unučetom maja 2017. godine, žive u kući koju im je napravila Vlada Kosova.

„Živim sa snahom unučetom i sinom uvek smo nas četiri-pet tu, dali su nam samo dva kreveta ali šta da se radi. Ukupno imanja ovde imam četrnaest hektera ali trenutno koristim samo hektar placa, imao sam četiri kuće tri trospratne jednu plansku i ništa mi od kuća nije ostalo Eto, hvala Bogu kad se ovo čisti sada malo sam dobio volju za životom i ako da Bog da bude sve bolje“.

Kako kaže ovaj povratnik u poslednjih godinu dana niko od opštinskih predstavnika, niti ministastva za povratak i zajednice mu nije pokucao na vrata.

„Dolazila je Vinka (Radosavljević, načelnica okruga), sa severa su dolazili predstavnici Srpske liste a ostali slabo samo kada treba da se glasa“, rekao je prošle nedelje Zuvić u izjavi za Radio Goraždevac.

Ovaj incident osudilo je i Ministarstvo za zajednice i povratak.

Prema saznanjima koje Ministarstvo za zajednice i povratak ima sa terena, Zuvića su pretukle komšije Albanci na ulici nadomak njegove kuće a motiv napada jeste problem oko imovine.

Ovo je nastavak pritiska na povratnike kako bi napustili svoja imanja i da pojedini delovi Kosova ostanu bez Srba i etnički čisti, rekao je potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

„ Već je postalo očigledno da Srbi povratnici u Klini, Istoku smetaju pojedincima koji žele ove delova Kosova bez Srba. Napad na Blagoja Zuvića ima za cilj njegovo proterivanje i to je ono što je u ovom trenutku sasvim sigurno. Lično neću dozvoliti da ovakvi incidenti nanesu nesagledivu štetu na proces povratka i da povratnička mesta ostanu bez Srba“, kazao je ministar Jevtić.