Protesti srpskih i albanskih novinarskih udruženja u Gračanici i Prištini

Protesti srpskih i albanskih novinarskih udruženja u Gračanici i Prištini, povodom 3. maja
U Gračanici je u organizaciji Udruženja novinara Srbije (UNS) na Kosovu, održan protest novinara povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija. Podršku srpskim kolegama pružili su i predstavnici Asocijacije novinara Kosova (ANK), koja okuplja novinare Albance. Sa protesta u Gračanici novinari su se uputili ka Prištini gde su prisustvovali protestu ANK-a.
„ I ovaj 3. maj kao i prethodnih godina dočekujemo slično. Ugrožena je naša medijska sloboda, ugrožena su naša prava na normalan rad. To nije ništa novo kao što nije novo da i ovaj 3. maj oni koji su odgovorni za otmice i ubistva naših kolega dočekuju na slobodi. Takođe, ostali su nepoznati i neprocesuirani oni koji su nam do sada šest puta rušili ploču na mestu gde su oteti Đuro Slavuj i Ranko Perenić 1998. godine“, poručio je sa protestnog skupa u Gračanici predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić.
On je povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija zatražio da Specijalni sud za ratne zločine (prim.nov. sa sedištem u Hagu) ubijene i nestale novinare tretira kao posebne slučajeve.
„Zahtevamo da Tužilaštvo u Prištini i EULEKS pokrenu istrage o otmicama i ubistvima koji nisu u mandatu Specijalnog suda i o tome blagovremeno izveštavaju javnost kao i da policija, tužilaštvo i sud u Prištini istraže i procesuiraju sve napade na novinare i njihovu imovinu proteklih godina”, rekao je Ničić.
Jedan od zahteva UNS-a na Kosovu je i da kosovske institucije poštuju Zakon o upotrebi jezika na Kosovu i obezbede prevod na svim događajima koje organizuju, a posebno u Skupštini Kosova i to sve vreme trajanja sednica a ne samo kad su u skupštinskoj sali poslanici Srbi.
U ime ANK-a na skupu u Gračanici govorio je Petrit Čolaku koji je rekao da je došao na protest u Gračanicu da bi se jednim glasom poručilo da nekažnjivost, pretnje i napadi na naše kolege moraju prestati a menadžeri i vlasnici medija moraju da menjaju uslove rada.
On je rekao da se njegovo udruženje zalaže „za istrage u slučajevima ubistava i nestanka kolega od 1999. pa do poslednjeg slučaja 2005. godine“.
„Apatija institucija u Prištini mora da se završi i da se u ovim slučajevima primeni ozbiljna istraga“, rekao je Čolaku.
Nakon Gračanice protestni skup novinara održan je i u Prištini u organizaciji ANK-a.
Predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić ponovio je zahteve i na skupu u Prištini i najavio održavanje protesta ispred Skupštine Kosova ukoliko se nastavi sa neprimenom Zakona o upotrebi jezika u kosovskim institucijama i u tom pravcu zatražio podršku kolega Albanaca.