Siromaštvo i nezaposlenost glavni razlozi za nezadovoljstvo građana [VIDEO]

Siromaštvo je manjak materijalnih dobara potrebnih za zadovoljenje najvažnijih potreba svakog pojedinca, porodice ili veće društvene grupe. Prema definiciji Ujedinjenih Nacija, siromašni su svi oni čiji je način života, komfor i dostojanstvo ispod standarda koji se smatraju normalnim u društvu u kojem žive. Siromaštvo se meri promenljivim normama određenog društva i njegovih delova. Po tim kriterijumima siromaštvo se deli na bedu ili apsolutno siromaštvo, relativno siromaštvo, pauperizam i novo siromaštvo.

Prema istraživanju javnog mnjenja „Puls javnosti“, Agencije za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), iz 2017. godine, pokazuje se porast nezadovoljstva građana radom javnih institucija, a većina ispitanika smatra da su najveći problemi sa kojima se Kosovo danas suočava nezaposlenost, siromaštvo i korupcija.

Nezadovoljnih ima i u Goraždevcu kod Peći, gde je najveći problem mladih nezaposlenost. Ovo je razlog što sve veći broj mladih, a pogotovo mladih bračnih parova, napusta svoj zavičaj I odlazi u potrazi za poslom.

Petoclana porodica Kastratovic jedna je od onih koja ima velikih problema. Milica živi sa suprugom i troje dece, oboje su nezaposleni.

“Bilo bi još bolje da imamo posla, nema, ne radimo ni ja ni muž, kao što ste čuli imamo troje dece, teško je ali moramo zbog njih da se borimo, šta ćemo” kaže Milica Kastratović.

Petar Kastratović radi za dnevnicu kako bi zaradio za život. Nadu da će on ili supruga naći siguran posao do danas nije izgubio.

Snalazim se, radim privatno tu kod jednog mjstora, uglavnom sve u svemu dobro, može i bolje, šta je tu je, ide život dalje, kaže Petar Kastratović.

Dok jedni čekaju na šansu za posao ovde, drugi je traže. Suzana Dimitrijević je majka dvoje dece, a nakon sedam godina braka, njen suprug je otišao na zapad i pronašao posao u Nemačkoj.

“Nije imao posao ovde, otišao je u inostrasntvo zbog posla. Imamo dvoje dece, ja i dvoje dece živimo trenutno sami ovde, on je tamo dolazi svaka tri meseca i ide. Radimo na tome da sredimo papire, da odemo ja Milutin i Strahinja, sa njim da budemo tamo svi skupa, da ne živimo više ovde odvojeni, jer smo mladi, kaže Suzana Dimitrijević.

Hadžere Turjaka iz centra za Socijalni rad u Peći za naš program kaže da su kriterijumi veoma teški i da je po nekad veoma teško izabrati porodice kojima je neophodna pomoć.

“Što se tiče porodica koje koriste socijalnu pomoć u regionu Peći ukupno ih ima hiljadu dvadeset dve, među kojima su razne nacionalnosti. Što se tiče srpske zajednice tu imamo 15 porodica koje koriste ovu pomoć, a što je 1,09 odsto ukupnog broja korisnika. Socijalnu pomoć dobijaju siromašne porodice. Cilj socijalne pomoći je da se pomogne ljudima koji nisu u random odnosu i nemaju uslove za život.

Socijalna pomoć deli se uglavnom najsiromašnijim porodicama na osnovu kriterijuma, koji su utvrđeni zakonom. Porodice apliciraju u centru za Socijalni rad, popune dokumentaciju koja je predviđena, onda ekipe dođu u kućnu posetu porodicama, i odrede slučaj kojem je potrebna ova pomoć”, objašnjava Hadžere Turjaka.

Svetska Banka je predvidela 2015. godine da 702,1 miliona ljudi živi u ekstremnom siromaštvu, što je smanjenje u odnosu na 1,75 milijardi iz 1990. godine.   Godine 2012. je procenjeno koristeći prag siromaštva od $1,25 na dan da 1,2 milijarde ljudi živi u siromaštvu.

Ekstremno siromaštvo je globalni problem, koji je primetan u svim delovima sveta, uključujući razvijene ekonomije. Unicef procenjuje da polovina dace u svetu, ili 1,1 milijardi, živi u siromaštvu.

______________________________________________________________________

“Ova publikacija je izrađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj ove publikacije je isključiva odgovornost Radija Goraždevac i ni na koji način se ne može smatrati kao stav Evropske unije ili BIRN i AJK