Komandant KFOR-a: bez bezbednosti nema dijaloga [VIDEO]

U bazi Multinacionalne taktičke grupe-zapad (MNBG-V) u kampu Vilađo Italija (Villaggio Italia), kod Peći, obavljena je ceremonija zamene komande italijanskog kontingenta KFOR-a između odlazećeg osmog pešadiskog artiljerijskog puka “Pasubio”, pod komandom pukovnika Đanfranka Di Marka, sa novom dvadeset četvrtim artiljerijskim pukom “Peloritani” pod komandom pukovnika Daniela Pisanija.

Komandant KFOR-a Lorenzo Dadario rekao je na ceremoniji da je u toku proteklih šest meseci, multinacionalna jedinica pod italijanskom vođstvom sastavljena od vojnika iz Austrije, Slovenije, Moldavije ispunila je delikatnu dužnost u cilju održavanja sigurne sredine.

“Bezbednost je izuzetno važana, jer bez sigurnosti ne može biti dijaloga, to je i glavni princip da se svako na svakom nivou mora osjećati kao ambasador u pronalaženju trajne stabilnosti”, rekao je Dadario,

U svom obraćanju odlazeći pukovnik Di Marko je podsetio da je istog dana prije 20 godina njihov puk bio je raspoređen na Kosovu u okviru operacije u to vreme pod nazivom “Joint Guardian” sa ciljem, kako je rekao, da obezbedi sigurnost i zaštitu za stanovništvo.

“Mnogi od tih istih vojnika koji su sada ispred nama, sećaju se dobro tih vremena, teškoća i truda koje su morali da ulože da bi vratili stabilnost u ovoj sredini. Iz tog razloga za nas artiljerce osmog puka pešadijske artiljerije, biti u službi mira na Kosovu na u tom istorijskom trenutku, dobija još jedan posebnan značaj a to je da se mi zaista osećamo kao deo procesa stabilizacije ove zemlje, sada u veoma naprednoj fazi, ali kome i dalje treba vojno prisustvo“, rekao je Di Marko.

U toku perioda koji se privodi kraju, vojnici iz sastava Multinacionalne Taktičke Grupe-Zapad su ispunili i razlicite aktivnosti i obuke, namenjene za standardizaciju procedura i povećanja saradnje sa drugim vojskama, kako bi održali visok nivo operativne spremnosti u slučaju reagovanja na moguće situacije ugrožavanja sigurnosti, saopšteno je iz KFOR-a.