“Opasni hemijski materijal izmestiti sa teritorije Goraždevca”

Kancelarija za KiM izrazila je zabrinutost zbog meštana u Goraždevcu, zbog mogućeg ugrožavanja njihovog zdravlja usled dopremanja i skladištenja opasnog hemijskog otpada, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da je ovo poslednja u nizu akcija institucija u Prištini zbog nereagovanja, “čime se ugrožava fizički opstanak Srba u Pokrajini i koja pokazuje da političkim predstavnicima kosovskih Albanaca nije stalo do izgradnje poverenja i zajedničkog života na Кosovu i Metohiji”.

Meštani Goraždevca su u više navrata organizovali mirne proteste zahtevajući od nadležnih institucija da se opasni materijal izmesti iz Goraždevca na lokaciju koja je rešenjem resornog ministarstva predviđena za to.

“Današnje dopremanje i smeštanje još četiri šlepera hemijskog otpada na istu lokaciju u Goraždevcu potvrđuje dosadašnje sumnje meštana da se ne radi o naivnom postupku prištinskih vlasti. Goraždevac je mala srpska enklava u Metohiji, čiji su meštani na stalnoj meti nasilnika i pljačkaša, i nagomilavanje opasnih materija baš u tom selu nije nikakva slučajnost, već perfidan dodatni pritisak na srpsko stanovništvo da se iseli, kako bi sačuvali sopstveno zdravlje i zdravlje članova porodica”.

U saopštenju se ističe da Kancearija za KiM poziva КFOR i međunarodnu zajednicu da reaguju i urazume pojedince u Prištini.

Kancelarija za KiM smatra da se “opasni hemijski materijal treba izmestiti sa teritorije Goraždevca, imajući u vidu da rešenjem za skladištenje opasnog materijala, koje je albanski vlasnik firme „Svis“ dobio od nadležnog ministarstva, dovoženje i uništavanje takvog otpada nije predviđeno u katastarskoj zoni Goraždevac”.