Osamnaest godina povratka u Osojanu

U nedelju 11. avusta 2019. godine sa početkom u 8 časova u Osojanu biti obeleženo osamnaest godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Metohiji.

Osojane predstavlja jedan od retkih primera uspešnog povratka Srba u Metohiju. U Osojansku dolinu se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba, a u ovom selu danas živi i oko osamdesetoro dece.

Svetu arhijerejsku liturgiju služi episkop raško-prizrenski Teodosije u obnovljenoj crkvi Sv. Arhangela Gavrila u Osojanu.

Porodice žrtava, zvaničnici, predstavnici lokalnih samouprava i građani poći će u šetnju od crkve do centra sela gde je postavljena spomen ploča sa imenima ubijenih i otetih Srba na teritoriji Opštine Istok tokom ratnih dešavanja na Kosovu i Metohiji, u 09:40  predstavnik Udruženja „Kosmetski stradalnici“ otkriće spomen ploču.

Planiran je i skup na platou ispred crkve. Nastupiće hor muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i hor „Simonida“ iz Gračanice.

Organizatori obeležavanja osamnaest godina povratka su Dom kulture „Gračanica“ , Udruženje „Kosmetski stradalnici“, Privremeni organ Opštine Istok i uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju.