Porodice stradalih dečaka protiv postavljanja spomen ploče na Bistrici

U Goraždevcu se obeležava šesnaesta godišnjica stradalih dečaka koji su se kupali na reci Bistrici. Tog trinaestog avgusta je ranjeno četvoro a tragično stradalo dvoje srpske dece. Parastos će biti održan u crkvi Presvete Bogorodice u 10 časova.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najavila je u saopštenju da će pomoćnik direktora Zoran Bojić nakon parastosa i posete grobovima stradalih Ivana Jovovića i Panta Dakića, prisustvovati postavljanju spomen poloče na mestu gde su oni ubijeni.

Aleksandra Dakić Jovović sestra ubijenog Panta Dakića na svom fejsbuk nalogu je napisala da porodice nastradalih nisu dale svoj pristanak za tako nešto. Prema njenoj tvrdnji spomenik na mestu stradale dece namerava da postavi opština Peć sa sedištem u Goraždevcu.

“Zamolila bih sve moje prijatelje koji su u mogućnosti da javnost čuje podele.  Opština Peć je sutra na dan kada su moj brat Panto Dakić i Ivan Jovović poginuli, planirala da bez dozvole i uopste obaveštenja porodice Jovović i Dakić hteli da na lukav nacin postave spomenik na Bistrici, na mesto gde naše porodice boli srce a njih ništa, da osveštajaju opet bez dozvole. Pa svako ko je u mogucnosti da podeli i da javnost zna da ni porodica Jovović ni porodica Dakić to nisu dozvolili.  Za vas je ime Bistirca reka, za nas je bol i gubitak. Hvala unapred svima”, napisala je Aleksandra Dakić Jovović.

Počinioci stravićnog zločina u kome su ubijeni Ivan Jovović i Panto Dakić nisu pronađeni a EULEX je 2011. godine obustavio istragu. Ubice ili ubica su i dalje u bekstvu i nisu identifikovani do današnjeg dana, navodeno je te godine u obrazloženju Tužilaštva Euleksa, zbog, kako je navedeno, nedostatka dokaza.

Tužiteljka Alenka Sagmajster Ranciger je rekla tada da to tužilaštvo nije uspelo da identifije izvršioca ili izvršioce, da su sve istražne radnje iscrpljene i da nije do sada pronađen novi prostor za istragu. Ova istraga, kako je naglasila Sagmajster Ranciger, ne sprečava tužioca da nastavi krivično gonjenje u slučaju da se pojave novi dokazi.