Obeležena slava gradske crkve u Peći

Na liturgiji , povodom obeležavanja slave Usekovanja glave sv.Jovana preteče u Peći, sabralo se više od sto vernika, raseljenih Pećanaca ali i Srba izokolnih sela koji su i ovu priliku iskoristili da se okupe oko svog parohijskog hrama, poznatog i kao Mitropolija pećka.

Pored okupljenih vernika liturgiji je prisustvovala igumanija manastira Pećka Patrijaršija Haritina sa monahinjama.

Slavi gradske crkve prisustvovao je i gradonačlnik Peći Gazmend Muhadžeri.

Liturgiju je služio iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske. On se u besedi nakon rezanja slavskog kolača zahvalio okupljenima.

„Crkva Hristova je tamo gde se prinosi sveta liturgija u slavu božiju po blagoslovu episkopa. Tu je crkva božija bez obzira koliko nas ima, koliko nas ovde živi, brojke nisu bitne. Prvih je bilo dvanaest apostola oko Hrista i mali broj učenika koji su išli oko njega. Crkva Božija nikada nije bila u brojevima, uvek je bila u sili koja se projavljivala u samom prisustvu božijem u onima koji žive sa Hristom, koji svedoče Hrista svojim životom zato i gospod vidi vašu žrtvu i trud koji ste napravili i da dođete ovde iz daljine, da se ponovo suočavate sa svojim bolom, da vidite svoj grad i svoje kuće u kojima ste živeli, gde sada vise niste ali gde je vaše srce ostalo jer ova crkva je vas dom i naš dom. Sveti Jovan preteča ovde nas je okupljao i pre ovih najnovijih stradanja ali i sada nas okuplja da u miru i ljubavi živimo svi, da preštamo jedni drugima jer nemože sa gorčinom da se živi i ugoditi Bogu“, poručio je okupljenima u besedi iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava.

Iguman Sava je u besedi takođe naglasio da je jako bitno da medju ljudima vlada jedinstvo, ljubav i razumevanje.

„Toliko je Bog blagoslovio ovaj kraj ispod Prokletija, blagoslovio i dao svima dovoljno da treba da živimo u međusobnom poštovanju i miru i na taj način da blagodarimo gospodu na svemu što je u nama. Da se međusobno izmirujemo, da međusobno praštamo jedni drugima, da se ne delimo na partije i na grupe jer dosta smo i onako podeljeni.  Hristos nas je sve sabrao. Danas u putiru nije bilo jedne ili druge grupe, nije bilo ni muškog ni ženskog, ni grka ni jevrejina, ni ove ni one partije. Svi smo bili zajedno kao što i treba da budemo u crkvi i svi zajedno povezani u ljubavi, veri, nadi, praštanju“, kazao je u besedi Iguman Sava.

Nakon litije, presečen je Slavski kolač, a ovogodišnji domaćin predsednik zavičajnog kluba Pećanaca Savo Radonjić predao je kolač poorodici Silvije Rašković iz Dugonjeva.

Crkva Svetog Jovana u Peći, koja je porušena u etničkom nasilju 2004-te a obnovljenja 2012. godine, podignuta je pre više od trideset, kada je svetu liturgiju služio pokojni patrijarh Pavle uz sasluženje sadašnjeg patrijarha Irineja.