Goraždevac: interesovanje mladih premašilo očekivanja novoosnovanog kik-boks kluba

U Goraždevcu je od nedavno počeo sa radom klub borilačkih veština “Vukovi”, koji je za sada okupio više dece i mladih nego što su inicijatori ove ideje očekivali.
Kada je pre mesec dana najavio da će u najvećem metohijkom selu u kome žive Srbi formirati borilački klub, bokser i osvajač više državnih medalja Milan Savanović nije ni slutio da će odaziv premašiti sva njegova očekivanja.

“Mi sada u ovim trenucima imamo oko šezdesetoro dece u klubu. Želja nam je da uhvatimo i Belo Polje, da uhvatimo Osojane i ostale enklave ako je po mogućnosti, tako da u Metohiji imamo bar stotinak dece koja će trenirati borilačke sportove”, izjavio je Savanović za Radio Goraždevac.


U ovoj godini “Vukovi” su uspeli da nabave najosnovniju opremu zahvaljujući pojedincima, jednoj privatnoj firmi i savate boks klubu “Ruma”. Savanović se nada da će u narednoj godini uspeti da obezbedi finansijsku podršku kako bi sto mališana iz metohijskih sela nastavili da treniraju.
“U ovim trenu ja ne očekujem ništa za 2019.-tu, kancelarija za Kosovo i Metohiju je rekla da su svi konkursi prošli za ovu godinu tako da smo se oslonili na naše donatore koji su bez problema uspeli da skupe dovoljno novca za dva sata da se kupi oprema koja nam je bila potrebna. Nadamo se 2020.-te da ćenam dati nešto finanisija jer stvarno stotinak dece da se bave sportom po enklavama to je za mene prelepo i mislim da je to prava stvar”, kaže Savanović.


Klub koristi fiskulturnu salu u goraždevačkoj školi za treninge koji se održavaju petkom subotom i nedeljom. Nemaju adekvatan prostor za opremu i bokserske vreće ali imaju jaku volju i želju da promene svoju svakodnevnicu. Marta Dašić dolazi čak iz povratničkog sela Brestovik kako bi trenirala.
“Ovo je jedinstvena prilika da mladi dobiju neku vrstu zanimacije jer ovde pre ničeg ovakvog nije bilo da se mladi malo pokrenu i eto, izađu iz kuće”, kaže Marta Dašić iz povratnikog sela Brestovik.


Za Goraždevačku decu novi kik-boks klub inače prvi te vrste nakon rata je prava atrakcija smatra Branko Zlatičanin koji sa drugarima ne propušta ni jedan trening.
“Treniramo skoro svi, baš nam dosta znači, puno i mi da steknemo kondicije malo više, da se družimo još više i da upoznamo tu metodu kik-boksa”, kaže Zlatičanin.


Inicijator ove ideje bokser Milan Savanović izjavio je ranije da je svestan teških uslova za rad ali da očekuje podršku škole i drugih lokalnih institucija. Kik-boks klub “Vukovi je inače prvi borilački klub u srpskim sredinama u Metohiji.