Vladika Grigorije: “Sinod može da deli ordenje kako hoće ALI…”

Upitan da prokomentariše spekulacije da će Sinod na večerašnjoj svečanosti u Sava Centru dodeliti najveće crkveno priznanje Aleksandru Vučići, Episkop diseldorfsko-nemački Grigorije samo je kratko odgovorio:

“De jure – orden Svetog Save Sinod može da dodeli kome hoće, ali orden Svetog Save de fakto pripada Milu Lomparu i Matiji Bećkoviću” – rekao je Vladika Grigorije.

Među onima koji su zbog dodele najviđeg crkvenog odlikovanja predsedniku Srbije izrazili nezadovoljstvo nalaze se i književnik Milo Lompar i akademik Matija Bećković koji su otkazali, sa strane organizatora najavljeno učešće u proslavi osam vekova Autokefalnosti SPC. Naime, oni su zbog činjenice da će Sinod SPC upravo na ovoj proslavi dodeliti orden Svetog Save prvog stepena predsedniku Srbije – neposredno pred samu proslavu otkazali svoje učešće.

Odluka Sinoda da dodeli orden Svetog Save predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodatno je produbila podele u najznačajnijem Crkvenom Telu ali i među najumnijim i najuglednijim Srbima današnjice.

Među prvima koji je reagovao na vest da će Sinod SPC na proslavi 800 godina Autokefalnosti SPC dodeliti orden predsedniku Vučiću bio je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. On je rekao da se ne slaže sa odlukom Sinoda Srpske pravoslavne crkve da orden Svetog Save dodeli predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i naglasio da se veliki broj arhijereja ne slaže sa tom odlukom:

„Što se mene lično tiče, a verujem i jedan dobar deo naših arhijereja nije time zadovoljan, nije bila ovo prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod. Gospodin Vučić je predsednik, naravno privremeni, kao i svi predsednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali”, rekao je Amfilohije za Radio Goraždevac.

Danas se istim povodom iz Pećke Patrijaršije oglasio i umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić) istakavši da se on, kao i većina drugih episkopa protivi dodeli Ordena Svetog Save predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Veliki broj episkopa, može se slobodno reći većina, je protiv toga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli Orden Svetog Save“, izjavio je on na svečanosti u Pećkoj patrijaršiji.

Javnost u Srbiji poslednjih dana okupirale su vesti o podelama i sukobima unutar Svetog arhijerejskog Sabora SPC.