Monitorisanje promena na zidovima i freskama Pećke Patrijaršije najozbiljniji projekat u poslednjih dvadeset godina.

NVO Human održala je u Istoku javnu prezentaciju praćenja statike i vlage na zidovima Pećke Patrijaršije. Osim stručnjaka iz ove oblasti na ovoj prezentaciji učestvovali su predstavnici Centralnog instituta za zaštitu spomenika iz Rima i italijanskog ministarstva kulture, koji učestvuju u realizaciji ovog projekta.

Monitorisanje ovih pojava započeo je još 2004. godine INTERSOS. Za cilj ima praćenje svih promena na zidovima i freskama manastira Pećka Patrijaršija a trenutno ga sprovodi NVO Human uz podršku Američke ambasade na Kosovu. Karlo Kakači iz Centralnog instituta za zaštitu spomenika kaže da je vlaga najveći neprijatelj na ovakvim objektima.

“Degradacija treba da se razume ne na figurativan način. Vazno je da se shvati kako smo podelili elemente. Ako mi vidimo površinu koja je oštecena ili oštecenja i promene na površini koja su se dogodila, osnovni elemenat tih oštećenja i promena je voda”, krekao je Kakači.
Alesandro Bianki iz ministarstva kulture Italije osvrnuo se i na vrednost manastirskog živopisa u Dečanima.

“Važno je naglasiti tehniku i način slikanja kako se izrađuju freske. Nacin je bio veoma konzervativan. U osamnaestom veku rađeno je na isti način kao i u devetom. Odite u Dečanima, videcete tamo freske koje su na isti način urađene onako kako su se u pravoslavnim crkvama radile u devetom veku”, rekao je prisutnima Bianki.

Samir Zajmi iz NVO Human kaže da je ovaj projekat jedan od najznačajnijih u poslednjih dvadeset godina i da se treba primeniti na objektima slične vrednosti.

“Oni su dosli da predstave ovaj veoma značajan rad koji se dugoročno radi i prati. Na profesionalnom nivou ovo je stvarno fundamentalan i mnogo važan rad. Kao što ovi eksperti dr. Aleksandro Bianki i Kalo Kakači napominju to je jedan, kako oni kažu, od najprofesionalnijih projekata koji je u poslednjih dvadeset godina urađen na Balkanu. Mi smatramo da ovaj slučaj praćenja vlage i statičko monitorisanje treba da bude primer i za druge objekte kulturne baštine”, kaaže Zajmi.

Učesnici radionice javne prezentacije su osim korisnih podataka koje su čuli imali priliku da nakon održanih sesija obiđu manastir Pećku Patrijaršiju.

Prilog sa precentacije NVO Human