Debata “Građani traže rešenje”, u Peći: jezik, izolacija, nedostatak strategije razvoja mladih… [VIDEO]

Jezičke barijere, nepostojanje funkcionalne strategije za razvoj mladih, jako nizak procenat onih koji svojevoljno učestvuju na multietničkim aktivnostima su samo neki od problema koji muči mlade iz srpske zajednice, zaključeno je na konferenciji “Građani traže rešenje”, u Peći.

Još jedna u nizu konferencija “Građani traže rešenje”, koju sprovodi NVO Centar za prava manjinskih zajednica uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo bila je posvećena mladima. Direktor za kulturu, omladinu i sport u Opštini Peć Engelbert Zefaj mišljenja je da su mladi iz srpske zajednice ugroženiji od ostalih ali i navodi razloge za to.

“Ono što se najviše primećuje kod srpske zajednice i kod mladij je što se osećaju izolovano. To je za mene najveći problem kao početni problem jer ako mi budemo uspeli da se oni više ne osećaju izolovano, možda ćemo stići i do ova tri glavna problema. Kako da mi njima obezbedimo da ne budu izolovani? Ja mislim da ovaj problem treba da rešavanmo zajedno. Mi kao institucija trebamo da ponudimo što više inicijativa na kojima će oni učestvovati”, rekao je Zefaj.

Za člana Lokalnog akcionog saveta za mlade u opštini Istok Marka Memarovića glavni problem kada su međuetnički odnosi mladih u pitanju predstavlja komunikacija, odnosno jezik.

“Ako sam ja danas otišao (na neki seminar) i nisam se snašao dal zbog jezičke barijere, dal zbog nečeg drugoga, prosto neću imati lepo mišljenje o celom tom zbivanju. Ali ako odem i drugi put, pa i treći put, upustiću se u tu priču pa ću na kraju i na engleski pričati sa tim omladinaca, pa ću na kraju i steći želju da se družim sa ostalim zajednicama na Kosovu”, kaže Memarović.

Odlazak mladih sa ovih prostora i nedostatak funkcionalne trategije za mlade izvršni direktor Centra za prava manjinskih zajednica Dejan Repanović vidi kao ključ rešenja osnovnih problema omladine u srpskim sredinama.

“Ja mislim da opštine ili vlada treba da napravi neku strategiju za duži razvoj kada su u pitanju mladi. Mislim da bi mladi više učestvovali u bilo kakvim aktivnostima kada bi postojali neki donatori koji bi mogli da im daju grantove za samozapošljavanje. Jer po anketi koju trenutno sprovodimo a gde su mladi od 15 do 25 godina bili učesnici te ankete, preko 60% je reklo da bi sutra započelo svoj samostalni biznis”, rekao je Repanović.

Mladi su na kraju izneli svoje probleme kao što su nemogućnost korišćenja Omladinskog centra u Osojanu, koje je izgradilo Ministarstvo za zajednice i povratak i problme mladih Srba u Peći koji imaju problema sa ostvarivanjem problema na lična dokumenta.