Opraške: jedina srpska porodica u selu preživljava od poljoprivrede [VIDEO]

U povratničkim selima mnoge kuće danas stoje prazne kao svedoci loše organizovanog procesa povratka u ruralnim sredinama. Plodna zemlja u selima oko opštine Istok često je neiskorištena a mnogima koji bi krenuli da se bave poljoprivredom nije ponuđen niakakv plan i podrška u smislu obezbeđivanja tržišta. Zbog toga ali i nedostatka ostalih uslova života u selu Opraške kod Istoka sve su se porodice odselile. Sve, sem jedne koja je ostala i živi od poljoprivrede.

Petka Miletića, domaćina četvoročlane porodice iz Oprašaka kod Istoka zatičemo kako prekida oranje na njivi i odlazi po decu u susedno Osojane, gde se upravo završila nastava. Ovako izgleda svaki dan porodice Miletić. Rad na polju, u plastenicima i odlazak po decu u školu. Socijalna pomoć koju dobijaju od Vlade Srbije nije dovoljna za život pa su sreću okušali na poljoprivredi.

“S obzirom da smo nezaposleni, prisiljeni smo da se bavimo poljoprivredom. Bavili smo se ranije i stočarstvom ali sticajem okolnosti sprečeni smo da se i dalje bavimo tim poslom, zbog problema koje smo imali, onda smo krenuli u proizvodnju stočne hrane, evo tu su tremovi. To je od prošle godine seno i detelina koju ne možemo da prodamo i onda smo se preorjentisali na povrtarstvo. Ove godine smo to počeli i solidno ide, može pristojno da se zaradi ako se poveća proizvodnja, ovo je tek bio početak, više amaterski nego profesionalno. Nadamo se u buduće da proširimo. E sad, u problemu smo za vodu. Nemamo dovoljno kapaciteta vode. Ako budemo uspeli da obezbedimo veće kapacitete vode onda ćemo proširiti proizvodnju povrtarskih kultura”, kaže Miletić za Radio Goraždevac.

Ni Vlada Kosova ni Vlada Srbije nije podržala ovu porodicu nikakvim podsticajnim sredstvima, dok je plastenike obezbedila humanitarna organizacija “Naši Srbi”, iz Čikaga donirala treći, najveći plastenik koji ova porodica poseduje.

“Dolazili su više putra tu, videli su kako radimo i koliko se zalažemo i hteli su da nas pomognu. Baš smo im zahvalni. Ovaj plastenik je doniran avgusta prošle godine, znači odmah prilikom montiranja sejali smo luk i spanać u ovom plasteniku i to je trajalo do marta ove godine. Kada smo očistli sejali smo paradajz i krastavac. Dolazili su tokom juna da vide kako mi to realizujemo i bili su prezadovoljni”, kaže Miletić za Radio Goraždevac.

Kažu da je žena stub svake kuće. Snežana Miletić, Petkova supruga u pravom smislu te reči i jeste. Osim brige o deci, ona poizvodi veoma kvalitetnu zimnicu od povrća koje sami proizvedu, ali i druge specijalitete koji završavaju na trpezama onih koji su uvereni u ovakav kvalitet domaće organske hrane.

“Osim što se bavimo proizvodnjom povrća onda od svežeg povrća proizvodimo zimnicu. Onda pravim domaće kore, pa gledam da proširim, proizvodim i kore od heljde, to je nešto novo i zdravo što gledam da proizvedem. Teško je da se oplasira”, kaže Snežana Miletić za Radio Goraždevac.

Miletići kažu da imaju volje i snage za rad i poljoprivrednu proizvodnju. Ono što ih sputava je ograničeno tržište.

“S obzirom da većinu proizvoda plasiram na pijaci u Mitrovici prioblem je što je to samo subotom. Da ima dva puta nedeljno nebi bilo problema za plasman, jer tražena je roba sa ovog područja. Znaju gore u Severnoj Mitrovici da je ovo područje čisto, znači nije zagađeno nekim fabrikama i tako da je ovde baš ekološka hrana i traži se. Bilo je slučajeva kada su nam iz manastira Visoki Dečani i Pećke Patrijaršije uzimali robu i iskreno da kažem spasili su nas, jer da nisu oni to uzimali dosta bi robe bacili”, kaže Miletic.

Osim što im omogućava da prežive, poljoprivreda je jedini način da ovoj porodici dan bude ispunjen, jer su prve komšije davno već napustile selo. Sada su jedina srpska porodica koja tu živi.

“Iskreno teško je kada nemate kome ujutru da kažete dobro jutro i dobar dan, ni sa kim da popijete kafu, ni ko da vam dođe. Ajde dok je malo lepo vreme pa i neko dođe a kada padne sneg onda ništa”, kaže Snežana Miletić za Radio Goraždevac.

Radovi na poljoprivredi često su oročeni i uslovljeni vremenom. Ostavili smo Miletiće da ovo lepo vreme iskoriste i obave svoje poslove koji im omogućavaju da prežive u teškim uslovima.

Video prilog