Nikšić za decu Orahovca [VIDEO]

Grupa članova NVO „Pandurica“, iz Nikšića posjetila je Orahovac i uručili novčanu i drugu pomoć orahovačkoj Gimnaziji.

Sa Andrejem i Petrom, monasima iz Dečana, došli su u Orahovac gde su ih pesmom u Orahovcu dočekali orahovački mališani. Pesma Orahovcu je i bila povod da ova organizacija u oktobru pokrene akciju „Nikšić za decu Orahovca“, a koja je sa uspehom privedena kraju 27. novembra.

Uz blagoslov protojereja-stavrofora Slobodana Jokića, arhijerejskog namesnika nikšićkog i manastira Visoki Dečani, prikupljeni novac je namenjen Gimnaziji Orahovac kao godišnja stipendija za šestoro učenika. Na taj način je pomognuto šest srpskih porodica, koje sa po četvoro dece opstaju u Orahovcu i Velikoj Hoči.

Deci, koja su ih dočekala ispred crkve u Orahovcu, gosti iz Nikšića su podelili su slatkiše, a školi su na poklon doneli umetničku sliku, dar Vesne Sušić, akademskog slikara iz Nikšića, uz posvetu „Kosovo je srce svih Srba“. Nikšićanima je u Gimnaziji uručena zahvalnica za „nesebičnu pomoć i opstanak srpstva u Rajskoj bašti“, kaligrafski rad učenice LJubice Micić iz Velike Hoče.

Pred povratak u Crnu Goru, dobrotvori iz Nikšića su posetili crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu, prošetali delom grada u kojem žive Srbi i poklonili se moštima Svetih Vrača Kozme i Damjana u Zočištu.

Izvor: mitropolija.com, Radio Goraždevac

Video prilog