Mladi najrazočaraniji i najnezadovoljniji deo društva [Video]

Nedostatak kulturnih, sportskih i drugih aktivnosti koji utiču na kvalitet života dece i mladih karakterističan je za Goraždevac. Međuetnički odnosi na Kosovu su blago rečeno specifični, a posebno se to ogleda na primeru mladih. U razvijenim zemljama poznavanje kulture, običaja i jezika sugrađana koji pripadaju drugoj etničkoj grupi smatra se vrlinom. Međutim, na Kosovu je situacija drugačija.

U srednjoj školi u Goraždevcu svake godine broj učenika je sve manji. Mnogi mladi sebe više ne vide ovde. Vannastavnih aktivnosti je u Goraždevcu jako malo. Za one koji su završili školovanje posla nema. Šta nagoni mlade da odu?

Anđelko Zdravković studira u Kosovskoj Mitrovici ali svaki slobodan dan provodi u Goraždevcu. Za mlade ljude koji žive ovde po njegovim rečima svaki dan je isti.

“Uglavnom se okupljamo ovde u obližnjem kafiću, idemo malo na sport, neka mala rekreacija i uglavnom dosta ljudi studira u Kosovskoj Mitrovici i dalje u ostalim gradovima u Srbiji. Na žalost omladine nema više mnogo u ovom selu. Toliko koliko nas je ostalo trudi se da nam život bude malo interesantniji pre svega jer živimo u enklavi. ja bih rekao da je pitanje svih pitanja posao jer upravo zbog tohga je veliki broj mladih otišao iz Goraždevca”, kaže Zdravković za Radio Goraždevac.

Anđelko Zdravković kaže da su mladi iz Goraždevca bili okupljeni u Kulturno-umetničkom društvu, koje se vremenom ugasilo jer uslova, ni podrške nije bilo.

KUD Metohija, obeležavanje stote godišnjice gimnazije sv.Sava

“To je zaista funkcionisalo, slobodno mogu reći, na silu jer smo radili u nehumanim uslovima. Imali smo probe u Domu kulture, gde smo znali do kasno da ostajemo, kako bi naše tačge i igre izgledale najbolje. Međutim, zbog hladnoće i tih nehumanih uslova koje sam spomenuo, vremenom Kulturno-umetničko društvo nije moglo da izdrži. Na žalost, raspali smo se”, kaže Anđelko Zdravković.

Iz Direktorata za kulturu omladinu i sport u opštini Peć kažu da se mladi iz Goraždevca do sada nisu obraćali nikakvim zahtevima. Aver Husaj iz odeljenja za mlade kaže za naš program da mladi iz Goraždevca moraju da budu aktivniji kada su u pitanju određeni problemi.

“Prvo, da oni znaju ko su, da oni znaju šta hoće i da znaju kome treba da se obrate. Problemi su infrastrukturni, mesto gre treba da se skupljaju i gde mogu da raspravljaju o problemima i razvijaju aktivnosti. Da razvijaju njihovu kulturnu baštinu ali i da se upoznaju sa kulturnom baštinom zajednica koje žive u okolini Goraždevca i Peći”, izjavio je Husaj za Radio Goraždevac.

Oni koji prate ove probleme potvrđuju da je značajan broj mladih napustio Goraždevac. Sa jedne strane mladi su pasivni a sa druge institucije nezainteresovane da podstaknu, smatra Milić Petrović, novinar iz Goraždevca.

“Često puta sam u situaciji da raygovaram sa mladima koji žive ovde. mogu da kažem da je to najrazočaraniji i najnezadovoljniji deo društva. Vlast nema jasnu strategiju kako da zadrži mlađu populaciju i zato oni sebe ne vide ovde”, smatra Milić Petrović.

U Goraždevcu je od nedavno počeo sa radom klub borilačkih veština „Vukovi“, koji je za sada okupio više dece i mladih nego što su inicijatori ove ideje očekivali.