Ljevoša: težak život povratnika tokom zime [video]

Zbog surovih životnih uslova tokom zime u povratničkom selu Ljevoša, koje je smešteno na samo tri kilometra od Peći a na samom početku rugovske klisure ostane jako malo ljudi. Novinari radio Goraždevca proveli su dan sa jednim od povratnika.

Na pragu svojih devedesetih Raja Ašanina iz sela Ljevoša zatičemo kako cepa drva za ogrev. Ovde u selu, koje se smestilo na kapiji rugovske klisure, profesor biologije u penziji živi sa suprugom. Svoje penzionerske dane provodi sakupljajući lekovito bilje.

Mnogo je onih kojima je Rajo Ašanin pomogao da na prirodni način otklone zdravstvene probleme. Nama je otkrio jedan od svojih recepata.
Profesor biologije svestan je posledica ilegalne seče šume. Svoju je pokušao da odbrani ali je zbog toga imao velikih problema sa zakonom.

“Ja sam kažnjen što sam šumu branio od ilegalnog drvoseče. Ja sam platio kaznu i trebao sam sedam meseci u zatvoru da odležim. Međutim, on i danas seče. Njega niko ne dira”, kaže Ašanin.

Nekada su ovo selo krasili pašnjaci, voćnjaci a poznato je i po veoma kvalitetnom kestenu koga ovde ima u izobilju. Međutim život prema rečima Raja Ašanina nije više isti.

“Živelo se nekada kada smo imali posao u gradu. Danas ovde prerživljavamo od danas do sutra”, kaže on za radio Goraždevac.

Tokom januara u selu Ljevoša ostaju samo dve porodice. Život u ovom selu je surov i zahteva dosta žrtve ali ga Rajo lakše prebrodi uz sakupljanje lekovitog bilja, koje kako kaže sakuplja za svoju dušu ali i za prijatelje koji ponekad traže pomoć.