Italijanski kontigent KFOR-a, proslavio Božić

Božić je u toku za vojnike NATO misije na Kosovu, koji su upalili svetla božićnog drveta unutar vojničke baze. Čak i za vreme božićnog praznika italijanski kontingent na Kosovu nastavlja svoje operativne i humanitarne aktivnosti, navode predstavnici KFOR-a iz vojne baze “Villagio Italija” u saopštenju dostavljenog radiju Goraždevac.

Italijanski KFOR je uručio poklone jednoj velikoj grupi dece, pre nego što je usledila tradicionalna razmena čestitki.

Italijanski nacionalni kontingent KFOR-a, koji deluje u zapadnom delu Kosova sastoji se od protivavionske artiljerije koja je deo 17-og puka „Sforzesca“, od Sabaudia, u provinciji Latina, koji deluje pod komandom pukovnika Natale Gatija.

Radi se o petsto vojnika italijanskih oružanih snaga koji deluju unutar KFOR-a, najduže misije Atlantskog saveza, započete 1999.-te godine pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, nakon kraja sukoba koji je zahvatio Kosovo, navodi se u saopštenju.

Obaveze misije obuhvataju doprinos obezbeđivanju sigurnog okruženja i omogućavanju slobode kretanja svim lokalnim zajednicama, istovremeno podržavajući dijalog Beograda i Prištine, koji promoviše Evropska unija.

Povodom Božićnog praznika u proteklih nekoliko dana, vojnici su sproveli različite projekte pomoći, donirajući kompjutere i sportsku opremu nekim školama u regionu Peći, navodi se u saopštenju.