Povratnici iz Brestovika: najveći problem su nam oni koji podaju zemlju a pišu pisma da su ugroženi

Predstavnici Privremenog organa za Peć svoje posete povratnicima nastavili su danas u selima Brestovik i Siga gde su obišli su dvadeset domaćinstava u selu Brestovik i osam srpskih porodica u selu Siga.

Povratnici su izneli svoje najveće probleme, poput zdravstvene zaštite, zapošljavanja, radnog angažovanja, socijalne pomoći, podsticaja za poljoprivredu.

Kao jedan od najvećih problema istaknut je problem prodaje srpskih imanja ali ohrabruje obećanje porodica koje trenutno žive da će tu i ostati.

Predstavnik sela Miodrag Dašić je istakao da veća prava imaju oni koji ne žive više u ovom selu od samih žitelja. Kao primer on je naveo da “one koji su sve prodali i pišu o svakome svašta, nemaju porodicu ali imaju državnu platu”. Prema njegovim rečima “takvi su ugroženi, dok šestočlana porodica na minimalcu nije ugrožena. Takvi su nagrađeni i takvih primera ima puno”, smatra predstavnik ovog povratničkog sela.

Država Srbija, kancelarija za Kosovo i Metohiju i naše rukovodstvo posvetiće puno pažnje ovoj grupi ljudi i daće punu podršku porodicama da opstanu u povratničkim sredinama, koje su za naš opstanak od izuzetne važnosti rekao je okupljenima Miloš Dimitrijević, predsednik privremenog organa za Peć.

Zahteve poput radnog angažovanja i ostalih koji zahtevaju izdvajanje finansijskih sredstava rešavaćemo zajednički sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, koja je svih ovih godina pomagala povratnike. Medicinska zaštita za starije stanovništvo biće bolja, rekao je Milivoje Zdravković, član privremenog organa.

Miloš Dimitrijević je naveo da se sa aktivnostima nastavlja i dalje. Najvio je da će tokom vikenda, za Badnji dan i Božić posetiti stare i iznemogle građane, koji žive sami.

Od 1999-te do sredine 2004. godine Brestovik i Siga bili su bez žitelja. Tada je započet povratak raseljenih Srba i danas ovde živi 50-60 stalnih, mahom starijih, kao i nekoliko porodica sa decom.