Badnji dan: unošenje badnjaka, božićni pokloni za decu, paljenje badnjaka u večernjim satima [Video]

Crkva rođenja Presvete Bogorodice (Foto: Radio Goraždevac)

Badnje jutro u Pećkom okrugu počelo je sečenjem badnjaka u svim srpskim selima osim u Goraždevcu gde se badnjak donosi kući dan ranije.

Badnjak je unet i u Pećkoj Patrijaršiji kao i svim parohijskim crkvama i srpskim domaćinstvima.Monasi manastira Visoki Dečani posekli su badnjak rano jutros na brdu iznad manastira.

Božić je praznik darivanja pa je tim povodom predsednik privremenog organa za opštinu Peć Miloš Dimitrijević sa načelnicom Pečkog okruga Vinkom Radosavljević podelio božićne paketiće deci do četvrtog razreda osnovne škole.

“Kao Privremeni organ opštine Peć pokupili smo sopstvena sredstva, na neki način, da obradujemo ovu našu decu koja žive ovde. Naša deca su naše blago i naš život, naša sveta budućnost. Goraždevac ima puno dece i puno mladih ljudi koji žive ovde na ovim prostorima i koji misle da opstanu. U budućem periodu ćemo posvetiti više pažnje našoj deci, našoj budućnosti i našim mladima koji misle da opstanu na ovim prostorima”, rekao je Dimitrijević nakon podele Božićnih paketića.

Obeležavanje badnjeg dana završiće se ispred Pravoslavnih hramova. Polaganje badnjaka u Goraždevcu zakazano je za danas u šesnaest časova a služiće se čaj, kuvano vino i rakija. Pola sata kasnije vernici će se skupiti i u Manastiru Pećka Patrijaršija a sliužba u Visokim Dečanima počeće od 17 časova nakon čega će biti položen badnjak.

Video prilog