Sasatanak predstavnika sela i institucija u Goraždevcu [Video]

Danas je u Goraždevcu održan sastanak predstavnika povratničkih sela, Goraždevca kao i institucija koje funkcionišu po sistemu Republike Srbije u organizaciji Privremenog organa za Peć.

Predstavnici sela imali su mnogo toga da iznesu predstavnicima privremenog organa. Ranko Bakić iz Ljevoše ukazao je na problem neisplaćivanja putnih troškova od strane republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i nedolaska lekara.

“Problem je zdravstvo jer mi smo svi gore staro stanovništvo od preko šezdeset pet godina. Gore smo sviu bolesni, moramo da dođemo ovde do Goraždevca a to nas košta deset evra”, rekao je Bakić.

U povratničkom selu Brestovik Miodrag Dašić kao najveći problem izneo je promenu etničke strukture u nekada čisto srpskom selu.

“Našim nedelovanjem smo došli do toga da jedno etnički čisto srpsko selo Brestovik od pre ratra sada je manjina. Sada od šezdeset kuća imamo svega dvadeset srpskih”, rekao je Dašić.

Paroh Pećki Dragan Radovanović izrazio je zadovoljstvo očišćenim grobljima u Peći i Vitomirici i ukazao na potrebu da se i ostala srpska groblja očiste.

“Groblje u Peći i Vitomirici, ja mislim, da je ogledalo kako može da bude sređeno jedno groblje, ako se u obzir uzmu uslovi i okolnosti i mesto na kom jeste. U tom pogledu za ta dva groblja vam dugujem veliku zahvalnost. druga stvar – ne smemo da stanemo na tome. Vi znate da opština Peć ima mnogo groblja. Tu je naklo, tu je Siga, tu je Brestovik…”, rekao je paroh Pećki Dragan.

Srednja škola u Goraždevcu iz godine u godinu sve manje ima novoupisanih đaka. Direktor Žarko Portić rekao je da su stipendije rešenje za ovaj problem.

“Mi imamo ove godine potencijalno pet u Goraždevcu i šest iz Vidanja Đaka za upis u Osojanu četiri. Osojane je prošlu godinu počelo sa šest učenika ali šta se desilo, vratilo se još šest učenila. Šta se desilo? Našle su se neke stipendije i ta stimulacija je izgleda mnogo bitija jer dobijaju učenici svi stipendiju”, rekao je direktor srednje škole u Goraždevcu.

Privremeni organ će uraditi sve da nađemo rešenje za iznete probleme i pokrenute inicijative kaše predsednik ovog tela Miloš Dimitrijević.

“Ima problema koje smo rešili do sada a ima problema koje mi ne možemo da rešimo nego uz pomoć kancelarije za Kosovo i Metohiju i nadamo se skorom rešenju. Danas je bilo reči oko zdravstva, brige o starijim osobama i obilasku od strane lekara”, rekao je Dimitreijević.

Na sastanku se razgovaralo i o raspodeli mehanizacije za poljoprivrednike, idejnim projektima i podršci srpskom narodu koji živi u opštinei Peć.