7.1 C
Pec
5. dec 2022

Bogojavljenje u selu Banje kod Srbice [Video]

Bogojavljenje se u selu Banje u opštini Srbica obeležava na poseban način. Umesto plivanja za časni krst u ovom selu bogatom termalnim izvorima, nakon službe, polazi litija i osvećuje se vodica, nakon čega krstonošu kupaju kod seoske česme.

Ovog jutra okupilo se par stotina vernika kako bi nakon liturgije, krenula litija i obeležila seoska slava. Potom se u centru sela Banje sveti vodica a krstonoša kupa tako što ga polivaju sa tri kazana vode.

Bogojavljenje je i slava ovog sela, u narodu poznatija kao „Krsta“. Domačin slave može da bude svako iz sela ko izrazi želju. Ratomir Jokic prteuzeo je kolač od Nenada Kovačevića i postao domaćin za narednu godinu.

„Devetnaestog januara svake godine domaćini uzimaju taj krst, oni joji imaju volju. To se uzima radi berićeta, radi zdravlja. To je tradicija naša. Oduvek smo ovakvi bili, držimo ono naše kako treba i kako dolikuje.

Nista se u prncipu nije probemnilo vekovima kada su u pitanju ovi običaji kaže Rajko Tomasevic iz sela Banje.

„Videli ste tri kotla vpode sipaju čoveku na glavu i nikada se niko nije razboleo što govori da postoji neka sila a tu silu mi zovemo bog pa neka pomogne i danas i ovom narodu. Kao što vidite u velikom broju su došli gosti i nadamo se da će naredne doći još više, tako da izvolite dođite“, kaže Rajko Tomašević.

Banje je selo staro oko 700 godina, koliko i crkva sv. Nikole. Leži na termalnim lekovitim vodama, koje se danas retko koriste.

NAJNOVIJE

Više