Peć: mladi iz srpske zajednice očekuju veću pažnju kada su u pitanju uslovi života

Proteklog vikenda NVO “Centar za prava manjinskih zajednica”, iz Osojana predstavila je istraživanje položaja mladih iz srpske zajednice u opštinama Peć, Istok i Klina. Jedan od glavnih rezultata istraživanja je pokazao da 37% mladih smatra da nedostatak infrastrukture za mlade, kulturnog centra, sportskih i kulturnih dešavanja utiče na njihov život i položaj.

Zbog toga što je u prošlosti jako malo pitanja rešavano i ulagano u bolji položaj mladih ljudi u Goraždevcu, danas imamo situaciju u kojoj su oni najpasivniji deo društva. Prema rečima Anđele Bukmirić veliki broj mladih je otišao iz sela a oni koji su ostali ne očekuju mnogo.

‚‚Smatram da je omladini dosta teško da kažu i iznesu neke njihove probleme zato što godinama se te neke njihove potrebe nisu realizovale, nije se nalazilo neko konkretno rešenje a svi ste svesni da je ovde mnogo omladine koji su završili fakultet i koji su bez posla”, kaže Anđela Bukumirić iz Goraždevca.

Mladi iz Goraždevca su na predlog NVO sektora krajem prošle godine dobili člana u Lokalnom akcionom omladinskom savetu Darka Kolašinca, koji je u međuvremenu izabran za podpredsednika. U kratkom periodu su predstavljena tri projekta koja se odnose na infrastrukturu za mlade i predata opštini.

‚‚Ja sam kao član Lokalnog akcionog omladinskog saveta u Peći predložio tri projekta. To je da se od zgrade Doma kulture u Goraždevcu napravi jedan Omladinski centar. Mi ne tražimo izgradnju novog, nego da se ovaj objekat renovira i da se izgradi još jedan nivo. Dakle, da ovaj objekat obuhvati i biblioteku, i neku galeriju, i veliku salu, i Radio Goraždevac, kao što je sada, da objedinimo sav kulturni sadržaj na jednom mestu, gde bi mogli mladi da se okupljaju. U koliko se to bude ostvarilo ja vam garantujem da će taj Dom kulture imati više aktivnosti nego u nekom manjem gradu, da ne uzimam baš za primer Peć”, kaže podpredsednik Lokalnog akcionog omladinskog saveta za Peć, Darko Kolašinac.

U razgovoru sa mladima u Goraždevcu gradonačelnik Peći Gazmend Muhadžeri je rekao da su do sada prihvatane potrebe koje su podnosili zvanični predstavnici. U ovoj godini veća pažnja biće posvećena i mladima. On je rekao da je opština već prihvatila predlog da se izgradi park sa teretanom na otvorenom ali da za izgradnju omladinskog centra treba veća podrška.

‚‚Ako bi neka sredstva obezbedili iz Ministarstva za povratak i zajednice, opština Peć bi dala polovinu, kao što smo dali za izgradnju Omladinskog centra u Vitomirici u saradnji sa Ministarstvom za regionalni razvoj. Možete naći jednog arhitektu da pogleda taj projekat i da ga možda preuredi za potrebe omladine u Goraždevcu”, rekao je Muhadžeri.
Prema rezultatima istraživanja koje je sproveo Centar za prava manjinskih zajednica u Pećkom regionu, na pitanje od koga očekujete podršku, 45% ispitanih veruje u podršku institucija koje funkcionišu po srpskom sistemu, 34% očekuje podršku porodice, dok znatno manji broj 9%, odnosno 5% njih očekuje podršku od prijatelja i opštine Peć.