Dopremanje pošiljki lekova i kretanje saniteta otežavaju rad medicinskih ustanova u srpskim sredinama

Problem oko dopremanja lekova u sredinama gde žive postoji duži niz godina ali je on dodatno uvećan novonastalom siruacijom u borbi protiv pandemije korona virusa.

Lekare i medicinsko osoblje Doma zdravlja u Goraždevcu koje je tokom dana preko Jarinja ušlo na Kosovo uz sve dogovorene procedure, zaustavila je policijska patrola u Peći, zadržala vozilo i sporovodila dodatne provere.

Oficir za vezu Beograda u Prištini Dejan Pavićević izjavio je za radio Goraždevac da se ceo svet udružuje u borbi protiv virusa Covid 19 i da ovakve stvari nebi trebalo da se dešavaju.

“Mislim da bi je to jedan trend za koji moramo naći načina da kako da ga zaustavimo. Mislim da jer je borba protiv zajednicčkog neprijatelja a to je korona virus a zdravstveni radnici su ti koju su najveći heroji u ovoj borbio I koji su tu da pomognu”, rekao je Pavićević u izjavi za Radio Goraždevac.

“Imali smo juće jedan problem koji i dalje nekako traje jedna pacijantkinja iz Prizrena, koja je dovedena posle lečenja na institute za urologiju i nefrologiju u Beogradu, sanitet je zadržan na Merdaru, došao je drugi sanitet iz pristine ili iz Prizrena, nisam siguran, koji je prevezao nju kući, sa sve dijalizatima za peritoneumsku dijalizu koju je ona dobila, dok je sanitet i vozač je zadržan i nisu uspeli da pređu kaže Pavićević.

U situaciji da im policija otvara pošiljke i vrši dodatnu kontrolu bila je i direktorka Zdravstvenog centra u Goraždevcu doktorka Stanislava Radović.

“Ja i moj vozač dovozili smo zaštitnu opremu zbog zaštite od epidemije korone i zaustavili su nas u Gornjoj Klini. Tražili su da otvaramo pakete, da izvrše proveru šta to nosimo i nakon nekih konsultacija, telefonskih razgovora koje su obavili u svojim kolima bili smo pušteni”, kaže doktorka Radović za Radio Goraždevac.

Ona dodaje da ovakva ograničenja često budu dodatni problem u savkodnevnom radu i borbi protiv pandemije korona virusa.

“Nije samo vremensko ograničenje problem, problem je čitavo kretanje po Kosovu. Imamo veliki problem da lekove za hronične bolesnike dopremimo ovde. Sada nema autobusa tako smo se ranije se snabdevali a sada moramo da nalazimo million načina da bi smo taj problem rešili.

Do sada je veće količine lekova za najugroženije u Metohiji poput dijalizata za peritoneumsku dijalizu i ostalih lekova u Goraždevcu više puta dopremao oficir za vezu Beograda u Prištini Dejan Pavićević u saradnji sa privremenim organom za Peć.