Goraždevac obeležava Svetog Jeremiju, nema svečanosti i tradicionalnog okupljanja

Žitelji Goraždevca, najvećeg srpskog sela u Metohiji, obeležavaju seosku slavu Svetog proroka Jeremiju – Jeremindan.

Iako naviknuti da ovaj praznik obeleže na tradicionalni i jedinstven način za koji se veruje da je star više stotina godina, Goraždevčani će praznik obeležiti samo sa ukućanima u krugovima porodice, usled mera protiv pandemije korona virusa.

Za razliku od prošle godine ove godine će, kako je najavljeno, desetak ljudi krenuti u litiju, obeležiti „zapise“, urezivanjem krsta u starim stablima drveća pred kojima se čita jevanđelje.

Na građane je apelovano da, ne iznose trpeze pored svojih kapija, kako je to po običaju bilo do sada i da se ne pridružuju litiji koju će predvoditi sveštenik, jer će ona u tom slučaju biti prekinuta.

Ovogodišnja slava Goraždevca, Sveti Jeremija, se obeležava bez brojnih gostiju i onih koji potiču iz ovih krajeva a koji su godinama u nazad dolazili u ovo selo na ovaj praznik.

Žitelji Goraždevca veruju da je Sveti Jeremija njihov zaštitnik, zahvaljujući kojem je ovo selo opstalo i u najtežim vremenima.

Svetom proroku Jeremiji posvećena je jedna od najstarijih srpskih crkava-brvnara iz četrnaestog veka, na koju su Goraždevčani ponosni.