Pljačke srpskih domaćinstava u doba korone i ograničenog kretanja

Niz provala i pljački srpskih domačinstava obeležio je poslednjih mesec dana na Kosovu. Iako je na Kosovu još uvek na snazi ograničeno kretanje tokom dana a tokom noći potpuno zabranjeno, za one koji pljačkaju domaćinstva Srba izgleda da ne postoje nikakva ograničenja. Jedan u nizu onih koji su ostali bez svoje vredne imovine je Mališa Tijanić iz sela Crkolez u opštini Istok. Da su opljačkani prvi je primetio njegov sin Stefan.

„To je bilo 26.aprila, otac je bio na poslu okmo deset do sedam sam izašao u dvorište obratio sam pažnju prvo na auto,nije bio tu. Prvo sam pomislio da brat slučajno nije otišao do Mitrovice ali ova korona i bila je ova situacija pa je bilo nelogično. Krenuo sam prema štali i kada sam video da su vrata otvorena katanac je bio polomljen, video sam da bik nije unutra i znao sam da je kraža odmah.

Mališa Tijanić kaže da je imao posetu predstavnika Ministarstva za povratak i zajednice i istoimene lokalne kancelarije u Istoku. On se nada da će mu pomoći da nadoknadi štetu.

„Njima mogu da se zahvalim i da nam ne daju ništa, hvala im što su došli da posete“, kaže Mališa Tijanić.

Sa druge strane on kritikuje institucije u sistemu Republike Srbije jer kako kaže niko nije došao ni da pita šta se dogodilo.

„Ne mogu da zaboravim nikada predsedniku opštine Mališi Đuriću i načelniku okruga Milu Stevanoviću, to je jedna sramota za njih“, kaže Tijanić.

Mališa Tijanić živi sa suprugom i tri odrasla sina. Ni jedan nije zaposlen, žive i zarađuju od poljoprivrede i imaju bogat stočni fond ovaca i krava. Krađa koja se dogodila njihovom domaćinstvu ih je kako kaže potpuno demoralisala.

„Posle dvadeset godina i dalje se hara i dalje se radi, radiš celu sezonu i sve ode za noć i onda šta si uradio. Nikakve perspektive ovde za mene nema više“, kaže Tijanić za Radio Goraždevac.

Svi slučajevi krađe prijavljeni su Policiji Kosova, ali ni jedan još uvek nije rasvetljen. Stanovnici sela u kojima su se dogodile pljačke, poput Crkoleza se sa pravom pitaju kako je moguće kretanje onih koji ih pljačkaju.