Povratnici u Brestoviku i Sigi obeležili Spasovdan (Foto)

Povratnici u selima Brestovik I Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom koja se u ovome selu oduvek negovala obeležili su Spasovdan, slavu ovog sela.

Podno gorostasnih prokletijskih vrhova Šestar i Asanovog vrha, na desetak kilometara od Peći, smeštena su povratnička sela Brestovik i Siga.

Petnaestak povratnika okupilo se oko crkvišta, pored seoskog groblja na kome je sveštenik Dragan Radovanović svetio vodicu a zatim je prema običaju, ove godine malobrojna litija krenula do temelja crkve Svetog Dimitrija u susednom selu Siga.

Od dana povratka pre petnaest godina do danas povratnici ova dva sela udružuju se u zajedničkoj litiji koja kreće sa starog crkvišta u jednom i završava se na temeljima crkve Svetog Dimitrija koja je stradala 1999-te godine.

Selo Brestovik je do 1999. godine bilo bogato i razvijeno. Brojalo je oko sedam stotina stanovnika u više od stotinu domaćinstava. Nakon sukoba na Kosovu 1999.-te godine zajedno sa većinom srpskih sela u Metohiji, uništen je do temelja. Sličnu sudbinu doživelo je i selo Siga na svega dva kilometara dalje.

Povratak u ova dva sela počeo je da se organizuje u jesen 2004. godine kada je sredstvima italijanske vlade u oba sela napravljeno oko stotinka kuća. Danas u Brestoviku živi oko sedamdeset povratnika, među kojima su mladi I deca. U susedmnom selu Siga živi dvadesetak mahom starijih povratnika.