Otvoreno o svemu: Incidenati uprkos većem nadzoru građana tokom trajanja vanredne situacije

Nevladina organizacija Aktiv uspostavila je “Građansku grupu za brzo delovanje” sa ciljem nadgledanja implementacije mera centralnih i lokalnih institucija u borbi protiv pandemije i njenih posledica u sredinama sa nevećinskim zajednicama širom Kosova. Od početka pandemije ova organizacija je uočila porast incidenata u oblastima na Kosovu u kojima žive Srbi. Ovo je bila tema emisije “Otvoreno o svemu”, koja se emituje na Radio Goraždevcu.

Tokom pandemije i vanrednih mera Vlade Kosova „Građanska grupa za brzo delovanje“, uočila je brojne probleme sa kojima su se građani suočavali, rekao je u emisiji „Otvoreno o svemu“, Aleksandar Rapajić iz NVO Aktiv.

„Svi oni problemi koji su i onako postojali u manjinskim zajednicama su samo postali jos teži i još kompikovaniji. Slaba informisanost na srpskom jeziku, problemi sa prevodom i nedostupnošću informacija, problemi sa bezbednošcu, problemi sa nereagovanjem institucija prema problema srpskoj i nevećinskim zajednicama. Svo ti problemi su postojali i pre pandemije ali su sada postali još veći.

Rapajić posebno ukazuje na problem bezbednosti u povratničkim sredinama gde se tokom pandemije dogodilo mnoštvo incidenata.

„U situaciji kada je nadzor nad građanima monogo veći nego što je to u normalnoj situaciji, mi imamo jedan paradoks da u srpskim sredinama dolazi do povećanog broja incidenata. Tu smo imali problem da su na meti uglavnom bile povratničke sredine, povratničke kuće i mesta. Ako uzmemo činjenicu da su povratnici najugroženija grupa stanovnika na Kosovu, onda možete videti koliko je neuspela zaštita ovih ljudi, posebno u ovakvim merama“, rekao je Rapajić u emisiji Radio Goraždevca „Otvoreno o svemu“.

Rapajić je rekao da kosovski zakoni pružaju određeni stepen zaštite srpskoj i ostalim manjinskim zajednicama ali je problem u njihovom sprovođenju.

„Kosovske institucije ne sprovode kosovske zakone i onda civilni sektor, posebno civilni sektor koji dolazi iz srpske zajednice mora da primorava institucije Kosova i da utiče na instituicije Kosova da poštuju sopstvene zakone, što je mora se priznati priličan paradoks“, smatra Rapajić.

Kroz delovanje u ovoj grupi uspeli smo da ostvarimo napredak kada su problemi srpske zajednice u pitanju kaže Rapajić. On je kao primer naveo insistiranje da sve informacije koje dolaze iz Ministastva zdravlja moraju biti prevedene na srpski jezik.

„Ono što smo mi uradili kroz ovu grupu jeste da smo pokušali da utičemo na institucije, da utičemo na predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu, da utičemo na lokalne samouprave da urade nešto da se ti problemi reše“ rekao je Aleksandar Rapajić iz NVO Aktiv u emisiji „Otvoreno o svemu“, koja se emituje na Radio Goraždevcu.

Navedeno je da je zabeleženo više od dvadeset incidenata, u periodu između 15. marta i 3. juna, čija su meta bili kosovski Srbi, uključujući podmetanje požara, fizičke napade i pljačke rečeno je u emisiju „Otvoreno o svemu“.

Selu emisiju možete slušati ovde.

U nastavku pogledajte video prilog.

Emisije „Otvoreno o svemu“, podržala je Kosovska fondacija za otvoreno društvo.