Goraždevac: zvaničnik Beograda položio venac u Tačijevom stilu, porodice žrtava u neverici

Pomoćnik direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Zoran Bojović posetio je Goraždevac gde je dva sata pre početka parastosa stradaloj srpskoj deci položio venac na spomenik goraždevačkim žrtvama. Bojović se u Goraždevcu zadržao kratko u pratnji novinara televizije Most iz Zvečana kojima je dao izjavu. On nije prisustvovao parastosu stradaloj deci, već je nakon polaganja venca napustio Goraždevac.

Na ovakav postupak reagovali su članovi porodica i žrtve zločina koji se 13.avgusta.2003.godine dogodio na reci Bistrici, u kome je ubijeno dvoje a ranjeno četvoro srpske dece.

Jedan od ranjenih na Bistrici Đorđe Ugrenović objavio je na Fejsbuku komentar u kome nije krio svoje razočarenje zbog ovakvog postupka.

“Da li je ovo moguće da niko nije video ni čuo. Jutros rano položen venac stradalim dečacima Ivanu i Pantu. Ovo nisu zaslužili, da skriveno polažu venac, umesto da dođu u crkvu i prisustvuju parastosu i poklone se nevinim dečacima. Ovo se desilo pre nekolko godina kad je došao predstavnik iz Prištine da mu ne spominjem ime, položio venac skriveno da niko ne zna i ne vidi. Za njih mi nije ni čudno. Čudno mi je za našu Kancelariju za Kosovo i Metohiju”, napisao je Ugrenović.

Reagovala je i sestra ubijenog Panta Dakića Aleksandra Dakić Jovović koja je na svom Fejsbuk statusu napisala da Bojović nema hrabrosti da porodice pogleda u oči.

“I samo je važno da se slikao. A to što se pojavio sam, u zoru, da položi venac, jer nema hrabrosti da se pogleda u oči sa roditeljima Panta I Ivana”, napisala je Aleksandra Dakić Jovović.

Na sličan način venac ubijenoj srpskoj deci u Goraždevcu položio je i predsednik Kosova Hašim Tači, koji je 2016. godine  došao bez najave i položio venac i nakon toga otišao. Tada je majka ubijenog Ivana Jovovića javno vratila venac predsedniku Kosova i poručila da bi više volela da je došao sa imenima počinioca.

Danas je u Goraždevcu obeležena sedamnaesta godina zločina na Pećkoj Bistrici u kome je stradalo je stradalo dvoje a ranjeno četvoro srpske dece.