Sedamnaest godina od zločina nad decom u Goraždevcu

Parastosom u crkvi Presvete  Bogorodice i obilaskom grobova ubijenih dečaka obeležena je još jedna godišnjica zločina nad Srpskom decom u Goraždevcu.

Sem lokalnog stanovništva na parastosu nije prisustvovao niko od srpskih predstavnika, dok je zamenik direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Zoran Bojić došao rano ujutru položio venac na spomenik stradaloj deci i otišao bez susreta sa žiteljima Goraždevca. Ove godine zbog pandemije je bilo znatno manje prisutnih a parastos je služio paroh goraždevački otac Nenad. Nakon parastosa nije bilo beseda.

Otac ubijenog dečaka Panta Dakića rekao je novinarima da je sama misao na takav monstruozni zločin strasna da je počiniocima mesto iza rešetaka ali da je žalosno što je istraga obustavljena.

“Kao što vidite 17 godina ništa se nije pomaklo sa mrtve tačke, ne zanm dokle će ovo da traje. Mogu da vam kažem da to sigurno znaju svi koji su moje sudbine da se ponovo vraćaš na mesto kada je bio taj zločin. Voleo bi da podsetim sve koji ovo prate i koji zanaju za ovo da je bilo oko 97 dece a da je ispaljeno  87 metkova“, reko je Milisav Dakić.

Mirjana Srbljak, majka ranjene Dragane kaže da je u početku postojala vera da će se počinioci pronaći ali da je danas ta nada nestala.

“Na početku jesmo verovali kada je čovek rekao da će prevrnuti svaki kamen da pronadje ubice, ali posle te 2003 nismo verovali i sada ne verujemo da će se ubice pronaći“, kazala je Mirjana Srbljak.

Predsednik privremenog organa za opštinu Peć Miloš Dimitrijević prisustvovao je parastosu i rekao da Goraždevac danas nije isti jer je veliki broj mladih napustio ovo metohijsko selo.

“Na sreći ima onih koji su ostali i koji misle da žive i da opstanu, a nažalost ima onih mladih koji su otišli, njih oko 67 da rade tamo, u Beogradu za dnevnicu. To je jednostavno tužno da mi nismo mogli da nadjemo neko adekvatno rešenje za te ljude, mlade bračne parove posao da bi opstali na ovim prostorima“, kazao je Dimitrijević.

Trinaestog avgusta 2003. godine, na licu mesta ubijen je Ivan Jovović (19), dok je dvanestogodišnji Pantelija Dakić povredama podlegao u pećkoj bolnici. Bogdan Bukumirić (14), Đorđe Ugrenović (20), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni.