Uručen školski pribor decu koje je obezbedilo udruženje “Glas Metohije”

Članovi i poštovaoci beogradskog udruženja ,,Glas Metohije“ interno raseljena lica sa teritorije Kosova i Metohije posetili su 11–13. septembra 2020. srpska sveta mesta na Kosovu i Metohiji – Gračanicu, Gazimestan, Arhangele, Bogorodicu LJevišku, Visoke Dečane i manastir Budisavce. Obišli smo srpske enklave Batuse, Donju Brnjicu, Hoču, Orahovac i Osojane, navodi se u saopštenju ovog udruženja dostavljenog Radiju Goraždevac.

“Tom prilikom smo uručili 300 ranaca sa školskim priborom za srpsku decu koji žive i školuju se bez osnovnog ljudskog prava – slobode. Zajednički smo podelili radost zbog susreta i pružili podršku jedni drugima, pevalo se i plakalo”, kaže predsednik udruženja Glas Metohije Stojan Predović.

Pokloni su obezbeđeni trudom Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Vlade Vojvodine, KEC grupe, preduzetnika i pojedinaca koji su se vredno založili. Sem školskog pribora bilo je slatkiša, kišnih kabanica, stonog tenisa, lopti i šaha, pasti i četkica za zube. Poslat je poneki dečji crtež i pisamce nepoznatom drugu ili drugarici. Uručena su dečja kolica i nosiljka za bebu a manastirima nešto ulja, namirnica i lekova.

“Želim da se zahvalim i kancelariji za Kosovo i Metohiju koja je podržala ovaj naš poduhvat i pomogla oko prevoza i Privremenom veću opštine Kosovo polje. Zapaljene su sveće u Velikoj Hoči ispred spomenika kidnapovanim i ubijenim Srbima iz opštine Orahovac, kao i nestalim novinarima” rekao je Predović.

Delegaciju su činili hodočasnici i lica sa ovih područja, koji su izrazili želju da posete svoju rodnu grudu, iz Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Kraljeva, Kragujevca i Petrovca na Mlavi.

Najmlađi hodočasnik bila je sedmogodišnja Maša, a najstariji 81-godišnji Dragiša Janković koji je rekao da bi teško rečima opisao utiske sa putovanja i druženja sa sunarodnicima. Pre ovoga je na Kosovu bio pre 36 godina, a preci mu potiču od Pećke Banje. Časni starina je putovao sa šajkačom i pri susretima svirao frulu.

U delegaciji je bilo i akademski školovanih pevača te se često pevalo i pojalo. Utisci svih hodočasnika su toliko jaki da je jedina želja da se na sveto srpsko tlo pođe i prvom sledećom prilikom. Ovo je treći put da Udruženje ,,Glas Metohije“ nosi školski pribor, a udruženje se stara da pomogne na svaki drugi način. Ipak, ponekad je najveća pomoć samo topla bratska reč, navode iz udruženja “Glas Metohije”.