Loša epidemiološka situacija u Goraždevcu

Ilustracija (Foto: Radio Goraždevac)

U Goraždevcu postoje čitave porodice sa respiratornim infekcijama a veći broj građana sa simptomima izbegava da se javi u Dom zdravlja kako im se nebi odredila mera izolacije. Sve ovo je posledica okupljanja na slavama koje su obeležene prethodnih dana, izjavila je u emisiji “Otvoreno o svemu”, direktorka Doma zdravlja u Goraždevcu dr.Stanislava Radović.

Ona je potvrdila da ima ukupno deset potvrđenih slučajeva korona virusa i jedan smrtni slučaj u manastiru Pećka Patrijaršija.

“U ovom drugom talasu prvo je stradala Pećka Patrijaršija. Mi imamo potvrđenih deset slučajeva od toga je jedna monahinja i preminula”, kazala je dr.Radović.

Ona je navela da se nakon obeležavanja krsnih slava u proteklim danima veliki broj građana javio sa respiratornim infekcijama i da im je određena kućna izolacija.

“Imamo veliki broj respiratornih infekcija, vode se kao respiratorne pod sumnjom na Covid19, zvanično nije potvrđeno i zvanično nismo dobili potvrdu. Nismo dobili potvrdu zato što su to simptomi koji su u nekoj blažoj formi i koji se drže pod kontrolom”, kaže dr. Stanislava Radović.

Na pitanje novinara zašto se sumnjivi slučajevi ne testiraju Radovićeva je odgovorila da postoje instrukcije kojih se zdravstveni radnici pridržavaju.

“Imamo instrukcije i tih instrukcija moramo da se pridržavamo. Svim blagim slučajevima čak i da je sumnja na Kovid, nalaže se izolacija do 15 dana. U slučaju da temperatura traje duže od tri dana ili da se javljaju pogoršanja u smislu otežanog disanja. Mi onda radimo krvnu sliku i saturaciju-procenta kiseonika u krvi i meri se temperatura, na osnovu toga se odlučuje dalji postupak sa pacijentom”, izjavila je dr. Radović za Radio Goraždevac.

Ona je navela da su trenutno čitave porodice u izolaciji ali da mnogi krše te mere.

“To su čitave familije gde se javljaju te respiratorne infekcije. Stvar je u tome što im je data preporuka da budu u samoizolaciji a od toga ostalo je samo slovo na papiru, zato što se ne pridržavaju tih mera. Sad su slave bile, ta salva obolelih je krenula posle tih slava. Veliki procenat sa tim respiratornim i nerespiratornim smetnjama”, kazala je dr. Stanislava Radović.

Ona je upozorila da nije mali broj onih koji i pored simptoma ne žele da se jave Domu zdravlja već nastavljaju da se kreću i ostvaruju kontakte.

“Imamo i nešto što je malo signifikantno a to je da imamo dosta njih koji imaju temperature ili bilo kakve simptome i ne javljaju se kod nas da im mi nebi preporučili izolaciju, da bi oni to i dalje izbegli. Oni i dalje fluktuišu i šetaju”, upozorila je u emisiji “Otvoreno o svemu”, direktorka Doma zdravlja u Goraždevcu dr. Stanislava Radović.