Luiza Nikolić: decenijama se borim da vratim imovinu [Video]

Maria Luiza Nikolić, učiteljica u penziji, nad čijom imovinom je izvršena eksproprijacija od strane opštine Peć, već preko 60 godina pokušava da povrati svoju zemlju za koju je sigurna da joj je oduzeta na način koji nije u skladu sa zakonom i pravnim okvirima. Porodica Nikolić posedovala je zemljište od 41 ara u centru Peći i opštinske vlasti su počele da vrše eksproprijaciju nad njihovom imovinom jos od 1953. godine.

„Opština Peć je tada sklopila predugovor sa mojom pokojnom svekrvom da će tih 50-tih godina u roku od godinu dana da odradi kupoprodajni ugovor i da će ona dobiti novčanu nadoknadu koju su oni ponudili, a od te nadoknade, platiće jednu polovinu Zavod za urbanizam, a drugu polovinu opština. Međutim, do današnjeg dana nije plaćeno ni od strane Zavoda, a ni od opštine. Ali, opština je iskoristila naš plac i dodelila ga određenim licima za koje smatra im je potrebno dodeliti zemljište od strane opštine. Opština Peć je prisvojila našu imovinu bez ikakvog prava, jer niti postoji rešenje o eksproprijaciji, niti postoji rešenje o kupoprodaji. Od tada počinju naši problemi“, priča Nikolićeva, naglašavajući da joj se pokojni suprug za života godinama borio kako bi povratio imovinu koju mu je opština neprekidno, godinama oduzimala malo pomalo. Pošto nije uspela da reši problem imovine koja joj je nasilno oduzeta još u periodu bivše Jugoslavije, nakon oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine, borba gospođe Marie Luize sa opštinskim vlastima u Peći se nastavlja. Naime, nakon smrti supruga 1998., opština Peć joj je priznala vlasništvo nad 13 ari zemljišta od 41 ara koliko su posedovali. I dok je UNMIK kontrolisao rad opštinskih vlasti na Kosovu, sve je bilo u redu do 2007. godine, a onda je saznala da poseduje samo tri i po ara zemljišta.

„Bez ikakvog validnog rešenja su mi ponovo oduzeli zemlju, jer ja nikakvo rešenje nisam dobila. Imam dokument kada su mi priznavali polovinu imovine, jer se moja imovina deli na dva dela. Jedan deo od šest ari i drugi deo od sedam ari. Sada od tih 13 ari meni priznaju samo tri i po ara placa. Na osnovu čega? Niti imam rešenje o eksproprijaciji, niti imam bilo koje drugo rešenje“, kazala je za naš portal Maria Luiza Nikolić. Kada je 2007 godine otišla u Rijeku u posetu porodici, prijatelji su joj javili da joj je neko uzurpirao imovinu koja je ostala u Peći. Čovek koji joj je uzurpirao imovinu navodno je dozvolu dobio od opštine Peć.

“Prvo sam prijavila policiji. Policija mi je rekla da moram da imam dokument od KPA (Kosovske poverilačke agencije) da je to moje vlasništvo. Oni su prvo držali nekoliko godina moj predmet, posle su mi rasparčali predmet, podelili na tri dela, na tri parcele. Ja sam ih opet tužila sudu. Odgovorili su mi da nemam pravo. Obratila sam se i ombudsmanu, ali nisam imala zaštitu ni od koga. Sama sam angažovala advokata i tužila sam opštinu što je dozvolila onom čoveku da zauzme moj plac. Trajalo je to dosta vremena i na kraju sam izgubila parnicu. Naveli su da sam zakasnila. Zakasnila za koga? Što sam tražila moje pravo u to vreme. Nisam mogla da tražim ranije, kada on ranije nije uzurpirao plac, nego onda kada se i desilo i kada mu je opština dozvolila da uzurpira moju imovinu. Da nije žalosno, bilo bi smešno”, rekla nam je Nikolićeva.

Maria Luiza je takođe dodala da se obratila i Apelacionom sudu i da je posle skoro četiri godine dobila rešenje da se sudski postupak po pitanju njene imovine vraća na ponovno suđenje.

“Predsednik opštine Peć se pravio kao da Apelacioni sud nije doneo to rešenje i da ga on nije dobio. Takođe je znao da se moj advokat razboleo od Covida-19 i pre nekoliko dana preminuo, pa je počeo još neku gradnju na mom zemljištu koju ja pokušavam da obustavim, odnosno da sprečim. Takođe, oni u opštini znaju da ja stanujem privatno u Prištini i zbog ograničenosti kretanja (pošto imam 81 godinu) i trenutne epidemiološke situacije sa korona virusom ne mogu trenutno da otputujem u Peć. Ali, to me neće sprečiti da se i dalje borim za svoju zemlju. Ako treba, žaliću se i međunarodnom sudstvu”, poručuje rezignirano Maria Luiza Nikolić.

Sa predstavnicima opštine nismo uspeli da razgovaramo, jer je direktor katastra bolestan, a ostali službenici kažu da nisu nadležni za ovaj problem.

Video prilog