Badnji dan u Metohiji

Badnji dan u srpskim sredinama u Metohiji obeležava se u krugu porodice. U većini sela se badnjak seče i donosi kući rano ujutru, dok će povratnici u Osojanu i žitelji Velike Hoče po badnjak otići na Badnji dan popodne. U Goraždevcu se od 1999. godine za badnjak odlazi dan ranije.

Srbi iz Orahovca posekli su jutros u pola pet badnjak na brdu iznad Velike Hoče. Za badnjak se odlazilo u grupama. Stanovnici Velike Hoče će po badnjake otići danas posle podne. Popodne u badnjake odlaze i povratnici iz Osojana.

Seča badnjaka u Goraždevcu

Badnjaci se u Velikoj Hoči osvećuju na trgu ispred Parohijskog doma, dok će osvećenje badnjaka u Orahovcu biti organizovano u crkvenoj porti.

U Goraždevcu je badnjak u srpske domove stigao juče. Takav običaj ostao je nakon ratnih sukoba na Kosovu i ostao do danas iz bezbednosnih razloga. Osvećenje badnjaka biće obavljeno u 17 časova u porti crkve.

Domaćice pre podne mese česnicu koju će kasnije uveče za posnom trpezom okretati i lomiti.

Dašnik, foto Olivera Radić

Dašnik je naziv za česnicu u Orahovcu i Velikoj Hoči jer se veruje da dašnik daje. Domaćin u njega stavlja parice ili dukate, koji će pripasti nekom od članova porodice kada se bude lomi za večerom. Dašnik okreću muški članovi porodice nekon čega se lomi. Prema narodnom verovanju, kome pripadne najviše parica imaće najviše blagodati i blagoslova.

Zbog epidemije Covid19, ove godine se ne očekuje veći broj ljudi na osvećenju i paljenju badnjaka, kao što je to bio običaj minulih godina.

Nakon obeležavanja Badnjeg dana u srpske domove u Metohiji će ranom zorom u domove stići i prvi položajnici koji će položiti badnjak.