Mediji i NVO osudili napad na igumana Janjića

„Najoštrije osuđujemo neosnovane napade Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu (KMDLNJ) na igumana manastira Visoki Dečani o. Savu Janjića. Pomoć i zaštita koju su dobile albanske izbeglice u manastiru Visoki Dečani tokom 1999. godine predstavljaju jedinstveni primer ljudskosti u bezumlju rata“, navodi se u zajedničkom saopštenju medija i nevladinih organizacija.

Saopštenje kojim se KMDLNJ oglasio ne potkrepljuje navode i ovog Saveta i kosovskih zvaničnika da „Visoki Dečani i srpska zajednica na Kosovu nisu ugroženi, te da je neopravdan upis manastira među sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi u organizaciji pan-evropske federacije `Evropa Nostra`. Naprotiv“, poručuju predstvanici medija i NVO.

Napadom na o. Savu Janjića teškim i neosnovanim optužbama, Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu podriva sve napore za mukotrpnu izgradnju boljih međuetničkih odnosa između albanskog i srpskog društva na Kosovu. Naglašavamo da se ova ista organizacija i u prošlosti isticala u širenju lažnih vesti i međuetničke mržnje, pre svega usmerene prema srpskoj zajednici na Kosovu, napominje se u saopštenju.

„Zahtevamo od institucija Vlade Kosova i međunarodnih predstavnika na Kosovu da jasno osude stavove Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, i pruže svu neophodnu zaštitu i podršku o.Savi Janjiću i manastiru Visoki Dečani“, zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

Saopštenje su potpisali: Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER, NVO Aktiv, ACDC, Nova društvena inicijativa (NSI), Centar za razvoj zajednica (CRZ), NVO Link, Radio Goraždevac, Crno-beli svet (CBS), Centar za socijalne inicijative (CSI), Radio Kontakt plus, RTV Kim, Produkcija New Press, Centar za prava manjinskih zajednica, Osojane, Gračanica Onlajn, Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC).