Žitelji Osojana potpisuju ugovore sa JKP „Ambijenti“ i postaju deo komunalnog sistema

Povratnici u selima Osojanske doline počeli su da potpisuju ugovore sa JKP „Ambijenti“, o pružanju usluga komunalnog sistema. Ova inisijativa rezultat je projekta „Integre“, koji sprovodi Let’s Do It Peja u partnerstvu sa Centrom za prava manjinskih zajednica.

Potpisivanje ugovora o pružanju komunalnih usluga, u selima Osojanske doline,sa JKP „Ambijenti“, započeto je pre nedelju dana a odaziv je veoma dobar. Građani sa kojima smo razgovarali smatraju da je ovo početak rešavanja višegodišnjih problema sa otpadom.

„Mislim da je ovo posle desetak – petnaestak godina vapaja, da je ovakva usluga domaćinstvima iz Osojana konačno došla na red da se reši. Zaista je bilo neverovatno, bez ikakve pomoći da se smeće u ovom slučaju odlagalo na nepristupačnim mestima. Šteta se činila komšijama i priateljima, da se jednom urede komunalije, onako kako dolikuje onim ljudima i onim gradjanima koji hoće da žive normalno, ni više ni manje nego normalno, kaže profesor u penziji Dragan Radunović.

„Iskreno da kažem nakon ovoliko godina ovo je stvarno jedna odlična stvar, jer smo imali veliki problem sa tim smećem, sa odlaganjem tog smeća, jer se to bacalo i u reci, pored puta, tako da je ovo jedna dobra stvar, što se tiče očuvanja okoline i svega. Mnogo znači za celu zajednicu ovde, kaže Marko Ostojic.

Nakon potpisivanja ugovora svaki stanovnik Osojana dobija i kantu za odlaganje otpada na poklon kaže Marko Memarović iz Centra za prava manjinskih zajednica.

„Nakon ankete koju smo sproveli počeli smo i sa podelom kanati za odlaganje smeća i kontenjera. Kontenjeri će naravno biti u veća naselja ili u centru sela, dok će se kante za smeće postaviti pored svake kuće. Akcija trenutno teče super, čak šta više seljani koji nisu hteli a kad su videli da smo počeli sa podelom žele da se uključe u sistem, kaže Marko Memarović iz NVO CRMC.

Izvršni direktor Let’s Do It Peja Urim Đaravina kaže da je važno da se svi uključe u komunalni sistem kako bi imali lepše životno okruženje.

„Poruka je jednostavana, priključite se sistemu prikupljanja otpada u Osojanskoj dolini i da zajedno imamo uvek lepu i čistu prirodu“, rekao je Urim Đaravina.

Let’s Do It Peja pre dve godine takođe je sprovela projekat „Integre“ u Goraždevcu u kome se organizovano odnosi smeće i komunalni otpad.