KFOR uznemirio žitelje Goraždevca pitanjima o bezbednosti Visokih Dečana

Stanovnici Goraždevca kažu sa su jutros uznemireni pitanjima britanskog KFOR-a koja se odnose na bezbednost manastira Visoki Dečani.

„Došlo je desetak vojnika, civilnim automobilima. Pitali su nas za mišljenje o tome da li bi bilo dobro da manastir umesto KFOR-a obezbeđuje Policija Kosova, o izgradnji puta oko manastira i drugim pitanjima vezanim za manstir Visoki Dečani“, rekao je jedan od stanovnika čije ime je poznato redakciji.

Ovaj meštanin Goraždevca je naglasio da su gotovo svi odgovorili negativno i naveo da ovdašnji Srbi nemaju poverenja u Policiju Kosova.

„Pre smo nekoliko godina više od pedeset mladih, obrazovanih ljudi, konkurisalo je za prijem u policiju ali ni jedan nije primljen. Treba li veći razlog da ne verujemo u policiju kaja nije multietnička?“, zapitao se ovaj stanovnik.

Radio Goraždevac je povodom ovog pitanja kontaktirao glavnu komandu KFOR-a ali odgovor do objavljivanja ove vesti nije stigao.

U razgovoru sa igumanom manastira Visoki Dečani saznali smo da ni manastir ni Eparhija raško-prizrenska nisu obavešteni o bilo kakvoj anketi ili prenosu zaštite manastira na Kosovsku Policiju.

“Svima je poznata teška situacija u kojoj manastir živi već 22 godine, izložen oružanim napadima i institucionalnim pritiscima od strane kosovskih institucija koje ne poštuju ni zakone ni sudske odluke sopstvenih sudova. Posebno začuđuje da KFOR prethodno o ovim pitanjima nije pitao za mišljenje ni našu Eparhiju ni manastir Visoki Dečani, koji su ovih dana zatražili dodatnu zaštitu nakon najnovijih pretnji i incidenata. Ovakve ankete u našem narodu doživljavaju se kao svojevrsan pritisak i provokacija i ne vode izgradnji poverenja”, rekao je za Radio Goraždevac iguman manastira arhimandrit Sava za Radio Goraždevac.