Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu

Izvor: Radio Kim, Saopštenja

Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Oskrnavljene grobove primetio je Dušan Stojanović, koji je otišao majci da zapali sveću.

Kako navode u Kancelariji za KiM, ovakvim događajima doprinose političari u Prištini svojim zapaljivim izjavama.

“Ovom gnusnom događaju prethodilo je skrnavljenje Hrama Hrista Spasa u Prištini, na kome su ispisani pogrdni grafiti „Isus mrzi Srbe“ i „Simbol šovinizma“ pred očima kosovske policije”, navode iz Kancelarije uz podsećanje da je i ovo orahovačko groblje često na udaru vandala.

“Realnost u kojoj Srbi žive jeste da gotovo da nema ni jednog jedinog nadgrobnog spomenika ili krsta koji nije oštećen na groblju u Orahovcu, a isto tako gotovo da ne prođe ni jedan jedini dan da se ne dogodi neki incident na prostoru Кosova i Metohije, čije su mete Srbi, njihova imovina, crkve i grobovi”, ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije navode da je očigledno da antisrpsko raspoloženje, praćeno izraženim verskim ekstremizmom, uzima maha u Prištini, koja svojim (ne)delima direktno inspiriše i navodi na ovakve slučajeve.