Parastosom obeležena osamnaesta godišnjica stradanja dece u Goraždevcu

Parastos stradaloj deci u Goraždevcu (Foto: Radio Goraždevac)

Parastosom u crkvi Rođenja presvete Bogorodice i obilaskom grobova ubijenih dečaka obeležena je još jedna godišnjica zločina nad Srpskom decom u Goraždevcu.  Pred oko pedesetak žitelja Goraždevca parastos je služio paroh goraždevacki Nenad Našpalić, uz sasluženje paroha pećkog Dragana Radovanovića oca Petra iz manastira Visoki Deečani.

Milisav Dakić otac Panta Dakića rekao je da ponašanje kosovskih vlasti i međunarodne zajednice nikog u Goraždevcu ne iznenađuje.

Mirjana Srbljak čija je ćerka Dragana ranjena na Bistrici i tada ranjeni Đorđe Ugrenović kažu da ih više boli to što ih se srpske vlasti sete samo na dan godišnjice stradanja.

„Više boli kad shvatite da to više nikog ne zanima u našoj zemlji. Ja sam te strance odavnoo prokužila, što bi rekli Hrvati. Oni samo znaju da kažu – Im sorry – Da ispričaju jednu beskonačnu priču i oni me uopšte ne zanimaju. Meni je žao što smo mi stali. Što mi trinaestog imamo samo neke dobrovoljne novinare, koje stvarno boli i hoće da obeleže taj dan“, kaže Mirjana Srbljak.

„Ne moraju da se sete ali neka urade nešto za selo, za omladinu, ima dosta omladine koja je tu, neka ih zaposle da malo oživi selo. To bi nam bilo dovoljno“, kaže Đorđe Ugrenović, koji je ranjen na Bistrici.

Parastosu je prisustvovala i pomoćnica direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Jelena Stojković koja je novinarima kazala da se ovaj događaj nikada ne sme zaboraviti.

Predsednik Privremenog organa za opštinu Peć Milop dimitrijević rekao je novinarima da je narod ovde veoma razočaran u kosovske i međunarodne vlasti koji nisu pronašli počinioce i apelovao na rukovodstvo Srbije da pronađe način da zaposli mlade kako bi se očuvalo selo.

Trinaestog avgusta 2003. godine, na licu mesta ubijen je Ivan Jovović (19), dok je dvanestogodišnji Pantelija Dakić povredama podlegao u pećkoj bolnici. Bogdan Bukumirić (14), Đorđe Ugrenović (20), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni.