Posle 14 godina zgrada u centru Ugljara dobija svoje stanare

Zgrada u Ugljaru namenjena Domu zdravlja, opštini i pošti (Foto Kim)

Izvor: RTV Kim

Zgrada u Ugljaru na kojoj su radovi započeti još 2007. godine konačno je završena. U nju su već ušli prvi stanari – Privremeni organ opštine Kosovo Polje, a preseljenje su započeli i tamošnji Dom zdravlja i Pošta.

Prošle nedelje u zgradu se uselio Privremeni organ opštine Kosovo Polje koji se tokom proteklih dvadeset godina više puta selio, najpre iz Kosova Polja, a potom i iz nekoliko privatnih kuća u Ugljaru.

Još od martovskog pogroma i prinudnog iseljenja iz svog matičnog sedišta u Kosovu Polju, Dom zdravlja se iz ovog gradića uselio u privatni objekat, takođe u Ugljaru. Za te potrebe je plaćano oko 800 evra mesečno, a pored kuće, Dom zdravlja Kosovo Polje je koristio i limene kontejnere, ali i kamion u kojem je bilo smešteno Odeljenje stomatologije.

Ova zdravstvena ustanova je ove nedelje započela preseljenje, a u novoj zgradi će koristiti ceo prvi sprat. Prizemlje je namenjeno za PO opštine, ali i Poštu koja će takođe koristiti par prostorija.

Direktor Doma zdravlja Kosovo Polje dr Jordan Petrović potvrdio je za RTV Kim da su počeli da čiste i prenose opremu, ali da će to potrajati desetak dana.

Gradnja trajala skoro deceniju i po. Radovi obustavljani više puta

Podsetimo, radovi na objektu u Ugljaru su započeti 2007. sredstvima Nacionalnog investicionog fonda (NIP-a) a uloženo je 20 miliona dinara, da bi 2013. godine bili obustavljeni zbog dozvole koju Opština Kosovo Polje, po kosovskom sitemu, nije htela da izda srpskoj instituciji. Kasnije je i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju obustavilo uplate.

U međuvremenu su se smenjivale vlasti, a gotovo svaka je obećavala da će taj objekat biti završen. Radovi su obustavljani više puta, da bi prošle godine uz finansije koje je obezbedila Kancelarija za Kosovo i Metohiju konačno bili nastavljeni. Koliko novca je uloženo, još nismo uspeli da saznamo.

Tokom nedavnog boravka u Novom Badovcu, direktor Kancelarije Petar Petković je odgovarajući na pitanje o završetku gradnje zgrade u Ugljaru rekao da ova institucija rešava probleme.

“Rešavamo probleme koji su nagomilani i koji su postojali decenijama. Pričamo sa ljudima i rešavamo probleme. U sklopu svih tih stvari i novog Privremenog organa u Kosovu Polju, krećemo sa jednom novom energijom koja će, između ostalih podrazumevati, i ubrzan proces za pitanje koje ste mi vi postavili”, kazao je Petković novinarki RTV Kim.

Međutim, ostaje nejasno zbog čega je tender za nastavak radova na objektu u Ugljaru, umesto Privremenog organa Opštine Kosovo Polje, raspisao je Privremeni organ opštine Zvečan, a posao je dobila firma “Rad 028” iz Zvečana.

Pomenuta firma je, prema pisanju nedeljnika NIN, samo u poslednjih godinu i po dana, ne računajući izgradnju novog „Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici“, angažovana, po pravilu kao jedinog ponuđača, za poslove vredne skoro 29 miliona evra.

NIN piše da je ova malo poznata firma dobila gotovo sve tendere koje raspisuju srpske opštine na Kosovu.

Pomenuta firma je okončala gradnju u Ugljaru, a kako se očekuje svečano otvaranje će biti upriličeno uskoro. Očekuje se da će tada u Ugljare doći i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Inače, RTV Kim je od početka gradnje izveštavala o ovoj temi, a poslednji put u novembru prošle godine.