Kosovska vlada: Porodiljama pomoć od 170 evra mesečno

Ilustracija: pexels

Izvor: Kossev

Kosovski premijer Aljbin Kurti i kosovski ministar finansija, Hekuran Murati, predstavili su danas jednu od prvih odluka za implementaciju programa ekonomskog oporavka. Odlukom je definisano, da će porodiljama starijim od 18 godina biti dodeljen novčani dodatak od 170 evra mesečno. Prijave počinju sutra. 

Oni su na konferenciji za novinare, precizirali način na koji će porodilje biti kategorisane.

Murati je objasnio da se pomoć porodiljama deli u dve kategorije, one koje su nezaposlene (koje su poslednjih 12 meseci evidentirane na Birou rada) 170 evra primaće 6 meseci.

Što se tiče zaposlenih porodilja, one će isti iznos primati tri meseca, pored već postojeće naknade za porodiljsko odsustvo koje isplaćuje kosovska vlada.

„Ove mere omogućavaju povećanje položaja žena u društvu, mera 3.5 se odnosi na porodilje i dečije dodatke, iz Paketa ekonomskog oporavka. Porodiljska podrška je podeljena u dve kategorije, za nezaposlene i zaposlene. Oni nezaposleni koji primaju novčanu podršku dobiće 170 evra šest meseci, dok će zaposleni tri meseca primati 170 evra“, kazao je on, prenosi Kallxo.

On je takođe najavio da će prijava za ove dodatke početi sutra putem onlajn aplikacije na portalu e-kosova.

Što se tiče dečijeg dodatka, Murati je naveo da će u početku biti otvorena aplikacija za decu rođenu od 1. januara 2020. godine, a da će se od 2022. godine šema proširivati svakih 6 meseci dodavanjem drugih starosnih grupa.

Prema odluci, plan je da do 1. jula 2023. godine budu obuhvaćene sve starosne grupe dece do 16 godina.

Prema njegovim rečima, ta dinamika se može promeniti i može početi brže.

Murati je naglasio da je korisnik dečijeg dodatka majka ili staratelj, a da će se apliciranje vršiti takođe onlajn preko e-kosova.