Peć: Obeležena slava gradske crkve

Liturgija povodom slave gradske crkve u Peći (Foto: Crkvena opština Pećka)

Na liturgiji , povodom obeležavanja slave Usekovanja glave sv.Jovana preteče u Peći, ove godine se sabralo manje vernika nego inače, zbog epidemioloških mera koje su na snazi.

Liturgiju je služio arhijerejski namesnik pećki Đorđe Stefanović uz sasluženje paroha pećkog Dragana Radovanovića i sveštenika Slobodana Markovića iz Zubinog Potoka u prisustvu manjeg broja vernika.

Ovogodišnji svečar bila je Silvija Rašković iz povratničkog sela Dugonjevo kod Kline a kolač za narednu godinu preuzeo je Vuksan Gojković iz povratničkog sela Vidanje, takođe u Klini.

Raseljenih Pećanaca ove godine je bilo znatno manje nego ranije ali i Srba iz okolnih sela koji se svake godine na ovaj dan okupe oko svog parohijskog hrama, poznatog i kao Mitropolija pećka.

Slavski kolač u gradskoj crkvi u Peći (Foto: Crkvena opština Pećka)

U samom centru Peći nalazi se gradska crkva Usekovanja glave svetog Jovana Krstitelja. Nakon što je uništena u martovskom pogromu 2004. godine, obnovljena je proteklih godina i u nju se ponovo vratio život.

U crkvi službuje sveštenik Dragan Radovanović, koji u ovdašnjem parohijskom domu živi sa svojom suprugom i detetom.

„Ovde biti na službi je velika čast i velika odgovornost u svakom smislu. Velika čast je to što smo ovde okruženi manastirom Pećka Patrijaršija, manastirom Visoki Dečani. Negde smo u sredini, između tih manastira. Velika je odgovornost zato što smo mi ovde u samom gradu Peći jedini koji tu živimo i mi smo spona između svih tih manastira. Svi ljudi koji dolaze da posete manastire, dođu i kod nas. Evo hvala Bogu ovde imamo i konak u kome odsedaju, tako da je to neka naša uloga ovde, da sve te ljude prihvatimo i da ih dočekamo“, izjavio je početkom prošle godine za Radio Goraždevac sveštenik Dragan Radovanović.