Obijena još jedna srpska kuća u Orahovcu

Orahovac (Foto: Olivera Radić)

Samo dan nakon što je provaljena kuća Mirjane Dedić u Orahovcu, nepoznate osobe su u petak, 10.09.2021. godine, u jutarnjim časovima, provalile i u kuću Nebojše Grkovića. 

Upad je izveden u trenutku dok ukućani, bračni par Grković, nisu bili kod kuće, što ukazuje na to da su provalnici znali da je kuća prazna i da su prethodno pomno pratili njihovo kretanje.

Naime, supruga vlasnika kuće je, zbog bolesti, bila na pregled u Kosovskoj Mitrovici, jer samo petkom imaju autobus. Dok je vlasnik, rano ujutru, oko 06:15 časova, napustio kuću da bi organizovano, sa grupom srpskih građana, autobusom otputovao za Kuršumliju radi kolektivne vakcinacije.

Po povratku u Orahovac, negde oko 14:30 časova, kada je hteo da uđe u kuću, nije mogao da otvori dvorišna vrata. Zamolio je svog mlađeg komšiju da preskoči zid, uđe u njegovo dvorište i vidi o čemu se radi.

Kada je ušao u kuću zatekao je ispreturane sobe, sa gomilom razbacanih stvari po podu. Ispostavilo se da su provalnici zatvorili dvorišna vrata sa unutrašnje strane, kako bi nesmetano mogli da pretresu kuću u potragu, valjda, za novcem ili nekim drugim dragocenostima.

Odmah je pozvao kosovsku policiju koja je obavila uviđaj na lice mesta.

Ovo je druga provala srpskih kuća u Orahovcu za protekla dva dana Srpski građani se sa strahom pitaju šta im se sledeće može dogoditi i kada će već jednom prestati ovakvi nekažnjeni upadi u srpske kuće.

I ova kuća kao i nedavno provaljena kuća Mirjane Dedić se nalazi na glavnoj srpskoj ulici u gornjem delu Orahovca, pa se srpski građani pitaju šta tek čeka one koje žive na periferiji grada ili u manje prometnim ulicama.

Po reakciji kosovske policije iskazane tokom uviđaja provaljene kuće Mirjane Dedić, stekao se utisak da znaju o kojoj se grupi albanskih izgrednika radi, ali čini se da ih je jučerašnja provala kuće Nebojše Grkovića ponovo iznenadila i zatekla nespremne.

Zbog ovakvih čestih provala i pljački srpskih kuća u Orahovcu, građani se sve ređe odlučuju da napuštaju svoje kuće i negde otputuju na duže vreme.

Inače, po rečima vlasnika kuće Nebojše Grkovića, prema prvim proverama ispreturanih stvari od pokućstva, u kući, srećom, ništa ne nedostaje.