Ćeranić: Rok za prijavu poslodavaca za program “Moja prva plata” do 20. septembra

Direktorica Pokrajinske službe za zapošljavanje Verica Ćeranić (Foto: Radio Kosovska Mitrovica)

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Jedna od aktivnosti Nacionalne službe za zapošljavanje filijale u Kosovskoj Mitrovici kao i ostalih filijala na teritoriji naše zemlje je program „Moja prva plata“, što predstavlja dobar i bitan momenat za poslodavce ali i za sve one koji traže posao, rekla je za program Radio Kosovske Mitrovice direktorica Pokrajinske službe za zapošljavanje Verica Ćeranić.

„Ovo je trenutak kada poslodavci imaju šansu da pronađu i zaposle mlade ljude, jer prioritet imaju nezaposlena lica koja se nalaze na našoj evidenciji i imaju do 30 godna starosti“ rekla je Ćeranić.

Prioritet imaju poslodavci koji pripadaju privatnom sektoru.

„Ovo je javni poziv koji je Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala 20.08.2021. godine koji za poslodavce traje do 20. septembra. Poslodavci koji pripadaju i privatnom i javnom sektoru, mogu da se prijave na portalu „Moja prva plata“, gde mogu da prijave pozicije kojima raspolažu i imaju potvrde potrebe za zapošljavanjem mladih ljudi“ dodaje Ćeranić.

Na prostoru Kosova i Metohije trenuto je otvorena 431 pozicija za 888 lica.

„Javni poziv još uvek traje, tako da imamo još dana gde očekujemo da će poslodavci otvarati svoje pozicije, kako u privatnom tako i javnom sektoru“ navodi Ćeranić.

Direktorica PSZ ističe da program ovakvog tipa predstavlja javni poziv za osposobljavanje mladih ljudi na konkretnim poslovima.

„To znači da lica mogu da rade i na nekim drugim poslovima, što predstavlja mogućnost da oni dođu do nekih novih saznanja i veština. To je njihov prvi korak ka radu“ rekla je ona.

Prema njenim rečima, ono što je najbitnije i što najviše interesuje mlada lica je novčana nadoknada, koja za srednjoškolce iznosi 22.000 dinara, a za visokoškolce 26.000 dinara.

„Ovo je program koji traje devet meseci bez osnivanja radnog odnosa, što naravno ne znači da će nakon završetka ovog programa lice pokazati svoje sposobnosti i ostati kod istog ili nekog drugog poslodavca. Samim radom oni dobijaju šansu da postanu konkurenti na tržištu rada, kako bi nakon toka i kod nekog drugog poslodavca lakše našli zaposlenje. Program daje mogućnost za dalji rad i otvaranje drugih vrata kod poslodavaca“ ističe Ćeranić.

Dodatne informacije o uslovima konkurisanja, roku, načinu i postupku prijave na portalu e-Uprave kao i ostala uputstva mogu se naći na sajtu NSZ i portalu „Moja prva plata“.