Lajčak: Nema posebnog sporazuma o arhivama, ono što je rečeno, mnogo je puta ponovljeno

Miroslav Lajčak (Foto: Ekonomia Online)

Izvor: Kossev

„Hoćete da znate previše, ali ono što je važno je to da se proces nastavlja“, kazao je u Prištini Miroslav Lajčak odgovarajući na pitanje o tome da li postoji nacrt konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.

„Uvek je rizično da se razgovara o datumima i vremenu. Ono što je važno jeste to da se obe strane angažuju u ovim razgovorima. Vrlo je osetljiv ali veoma ozbiljan proces. Ali poces ide napred i to je najvažnije“, kaže specijalni evropski izaslanik.

Na kraju svoje trodnevne posete Kosovu, pred novinarima albanskih redakcija sumirao je utiske.

Kaže da je poseta bila korisna, posebno na sastancima sa Aljbinom Kurtijem i njegovim zamenikom Besnikom Bisljimijem i to, kada je u pitanju „sledeći korak“, koji između ostalog, uključuje i pripreme za sledeći sastanak na visokom političkom nivou.

Nije, međutim, precizirao datum susreta Vučić-Kurti, dok početkom sledeće nedelje ne bude otišao u Beograd da razgovara i sa srpskim predsednikom.

Na Kosovu se Lajčak sastao i sa predsednicom Vjosom Osmani, predsednikom skupštine Gljaukom Konjufcom, liderima opozicionih stranaka i Srpskom listom, predstavnicima poslovne zajednice, civilnim društvom, ali kako je danas kazao, po prvi put i sa medijima.

Medije je danas, na osnovu izveštaja i pitanja, najviše interesovalo pitanje arhiva, da li se i šta o tome razgovaralo. Od kada je nakon prošlonedeljnog razgovora u Briselu dogovoreno otvaranje arhiva, ova tema postala je dominantna u kosovskoj javnosti. Iako opozicija i vlast na Kosovu imaju različita gledanja, dok jedni osuđuju kako su dogovorom izjednačeni „dželat i žrtva“, odnosno, „hegemonističke srpske snage“ sa „oslobodilačkom vojskom Kosova“, a vlast to demantuje i navodi da je dogovor u interesu Kosova, i jedni i drugi ipak naglašavaju da „arhive OVK ne postoje“ i da je Kosovo „čisto“.

Sada Kurti kaže da posebnog dogovora o arhivama nema, već da se o tome i ranije razgovaralo.

„Nije bilo posebnih razgovora o arhivama. Bio sam iznenađen da vidim koliko je uzavrela diskusija usledila u vašem društvu i medijima. Ono što je rečeno je zapravo ponavljanje samo onog što je mnogo puta rečeno, a to je da ne postoje prepreke sa bilo koje strane da se dobije pristup arhivama. To je već izgovoreno prošle nedelje i potvrđujem – i nekoliko puta pre, i g. Bisljimi je kazao da ne postoje arhive OVK, već samo državne arhive. Dakle, ništa iznenađujuće, nikakav poseban sporazum, ali se nekako pogrešno protumačilo u vašem društvu“.

Što se opozicije tiče, bilo je važno da, s obzirom na to da su oni igrali ulogu u dijalogu, sada, kako Lajčak naglašava, oni razumeju važnost tog procesa.

„Oni su jasno naglasili da će podržati taj proces i vladu u angažovanju oko dijaloga“, naglasio je Lajčak.

I poslovna zajednica razume važnost dijaloga u normalizaciji odnosa, kako Lajčak u Prištini kaže – Kosova i Srbije, za budućnosti  ekonomiju Kosova.

„Zbog toga smatram da je ova poseta pravovremena i veoma važna“, dodao je.

Lajčak je istovremeno najavio posetu Beogradu u ponedeljak i utorak, gde se nada da će dobiti nove ideje, kako bi se proces nastavio.

Iako nije imao konkretne poruke danas, osim dela o arhivama, njegova najeksplicitnija poruka došla je preko kabineta predsednice Vjose Osmani.

Ako je verovati ovom kabinetu, nakon sastanka sa Osmani-Sadriu, Lajčak je poručio da „niko neće tražiti od Kosova da pregovara o njegovoj ustavnosti, teritorijalnom integritetu i unutrašnjoj funkcionalnosti“.

Lajčak je sa druge strane poručio na svom tviter nalogu posle sastanka: „Veoma dobra razmena mišljenja sa predsednicom Osmani o dijalogu kojim posreduje EU i o regionalnim pitanjima. Pozdravljam njeno interesovanje i ocene“.