Kosovska Mitrovica: Protest nezadovoljnih roditelja ispred OŠ “Branko Radičević”

Protest (Foto: Radio Kosovska Mitrovica)

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Roditelji učenika OŠ „Branko Radičević“ okupili su se kako bi mirnim protestom izrazili nezadovoljstvo povodom odluke da se deci, kako kažu, uskraćuje pravo na normalno školovanje i da se jedino škole zatvaraju. Oni su zatražili da se njihovoj deci omogući redovno školovanje kao i uslovi za normalnu nastavu.

Jedan od roditelja Ivan Miletić rekao je okupljenima ispred škole da svi dele istu sudbinu i su tu zbog budućnosti svoje dece.

„Došli smo kao predstavnici roditelja, da postavimo nekoliko pitanja iz dobre namere, jer svi ovde delimo istu sudbinu i imamo pravo da zahtevamo odgovore od vas. Jedno od pitanja je „zašto naša deca ne idu u školu“? Druga stvar je zašto se 1. septembra nije krenulo u školu dok su vršnjaci naše dece u centralnoj Srbiji krenuli regularno. Mislim da nije bilo razloga da se 1. septembra ne krene u školu, pa i ako bi bilo zaraženih, svako bi razumeo da se školstvo zaustavi, ali ovo nam stvarno nije jasno. Već treću godinu deca ne idu regularno u školu. Svi smo u istom problemu i hajdeno da budemo patriote zbog naše dece“ rekao je Miletić.

Još jedan od okupljenih roditelja, Ivana Jakšić kaže da su kao roditelji zabrinuti za psihofizičko stanje dece, jer mališani provode dosta vremena ispred velikih i malih ekrana, što negativno utiče na njihovo zdravlje.

„Mi smo svi iz medija čuli smo mi u nekakvoj crvenoj zoni. Mi znamo da je 26. avgusta Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo da cela Srbija kreće od 1. septembra. Na Kosovu je u to vreme porastao broj novozaraženih, gde nama automatski stiže druga poruka, gde nas obaveštavaju da na Kosovu i Metohiji škole treba da rade po trećem sistemu nastave, što znači onlajn nastava. Podaci od 2. septembra kažu da je na celom Kosovu 272 inficiranih, a samo devet preminulih. Mi se kao zabrinunti roditelji pitamo, po kojem sistemu radi ova škola, što za našu decu predstavlja svetinju, i zašto se roditeljima prosleđuju poruke i isečci iz nekih dokumenata, bez ikakvih obaveštenja i zašto do sada nije održan nijedan roditeljski sastanak od 2020. godine, gde bi nas kao roditelje pitali, da li podržavamo onlajn nastavu. Nas kao roditelje niko ništa nije pitao ni kako mi to sve uspevamo. Mi smo kao roditelji zabrinuti za psihofizičko stanje naše dece, koja su od 7 i 30h ujutru do 13h ispred ekrana“ rekla je Jakšić. 

Direktorica OŠ „Branko Radičević“ Biljana Vukićević saslušala je probleme i pitanja roditelja i kazala da škola radi po preporukama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„To je globalni problem, svetskih razmera. Vama i vašoj deci je sve uredno prosleđeno iz Minstarstva prosvete. Prvog septembra nismo krenuli u školu jer smo dopili isti takav dopis, takođe od Ministarstva prosvete. Uvek sam tu za vaša pitanja i bilo kakve nesuglasice, ali ja ne mogu više da vam kažem osim onog što dobijem od Ministarstva prosvete. Znam da ste u problemu, ali svi smo u problemu, jer vi mislite da ne volimo da su nam deca u školi“ rekla je Vukićević.

Nebojša Jović, takođe jedan roditelja, kaže da su se okupili zbog interesa dece i da „stvari koje idu na štetu dece nisu dužni da poštuju“.

„Naš zahtev je dobronameran i nema nikakvih loših namera. Vi nemate pravno validan dokument koji omogućava onlajn nastavu, što će reći da deca mogu slobodno da idu u školu. Bolesno dete, koje ima temperaturu ili slinavicu naravno da neće doći školu, jer ga sam roditelj neće pustiti. Nama se nameće da smo mi svi bolesni i da nema zdravih ali to nije istina. Ako imate dokument, pokazaćete nam ga sutra, ali ako ga nemate, doći ćemo sutra sa decom i tražiti da deca krenu sa regularnom nastavom“ ističe Jović.

Roditelji su od direktorke škole zatražili na uvid odluku o ukidanju redovne nastave nakon čega su predložili pisanje dopisa Minstarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kako bi Ministar prosevete Branko Ružić bio informisan o situaciji i reakciji roditelja. Oni su za sutra u 9h najavili novo okupljanje i poručili da će decu slati u školu uprkos drugačijem sistemu nastave.