Kako su se kalile probne tablice RKS

(Foto: Kossev)

Izvor: Kossev

Najave o primeni onoga što kosovske vlasti sada nazivaju reciprocitet – ukidanje srpskih tablica sa oznakama kosovskih gradova i uvođenje probnih tablica za vozila iz Srbije, traju već mesecima, odnosno godinama. Kosovske vlasti su ranije isticale da se radi samo o primeni već postignutih dogovora. I Beograd tvrdi da insistira na primeni briselskih dogovora, ali optužuje Prištinu za jednostranu primenu. Šta se događalo tokom prethodnog perioda, podsetite se u našem mini vremepolovu.

„Nakon 14. septembra nijednom vozilu na Kosovu neće biti dozvoljeno da poseduje ‘KS’ tablice već će vlasnici automobila morati da ih zamene sa ‘RKS’ registarskim oznakama“, najavljeno je u Prištini još u februaru ove godine.

Kao razlog i tada je naveden završetak primene petogodišnjeg sporazuma koji je potpisan septembra 2016. u Briselu.

Ni tada, kao ni ranijih puta u prošlosti, najava kosovske vlade nije bila propraćena vidljivim reakcijama iz Beograda, a takođe nije bilo ni to prvo najavljivanje.

Kosovska vlada je i u ovo vreme prošle godine najavila da vlasnici vozila sa „KS“ registarskim oznakama prilikom produžetka registracije, neće više moći da nastave da koriste iste registarske oznake, tj. da će morati da preregistruju automobil na „RKS“ oznake.

Međutim, tada je u toku bio i petogodišnji dogovor da se sa primenom KS tablica nastavi do 2021, kada će se doneti nova odluka.