Lajčak pozvao na smirivanje tenzija i omogućavanje slobode kretanja

“Zabrinut sam i pozivam na hitnu deeskalaciju. Važno je smanjiti tenzije, povratiti mirnu atmosferu i omogućiti slobodu kretanja” – poručio je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

On je na svom Tviter nalogu naveo da je upoznao šefove ministara EU sa situacijom na severu Kosova, kao i da je EU “spremna da olakša razgovore o svim otvorenim pitanjima u dijalogu”.

Lajčak se oglasio ubrzo nakon konferencije za medije koju je održao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, a posle održane sednice Saveta za nacionalnu bezbednost usled situacije na severu Kosova, odnosno reciprociteta u vezi sa srpskim registarskim tablicama na Kosovu.

Vučić je Evropskoj uniji, ali i Prištini uputio četiri zahteva – povlačenje svih, kako je rekao, trupa Kosovske policije sa severa Kosova i povratak u pređašnje stanje, povlačenje presude suda u slučaju Ivana Todosijevića, odgovor EU da li se poštuje Briselski sporazum i kada će biti formirana Zajednica srpskih opština, kao i izdavanje licence srpskim kompanijama na Kosovu za distribuciju električnom energijom. On je naveo da će Beograd dati vremena Prištini da povuče odluku u vezi sa tablicama, ne precizirajući na koji način će Beograd reagovati ukoliko se to ne dogodi. 

Srpski predsednik je naveo i da je odbio predlog zemalja Kvinte i EU za rešenje pitanja registarskih tablica, jer je, kako je naveo, “sit politike svršenog čina”.

Podsetimo, prelazi Jarinje i Brnjak blokirani su od juče za saobraćaj nakon odluke kosovske vlade da sprovede reciprocitet po pitanju srpskih registarskih tablica.