Civilni sektor i mediji: Spustite tenzije, očuvajte dijalog, objasnite procedure

Kosovska policija (Foto: FoNet)

“Nenajavljen početak sprovođenja odluke Vlade Kosova o zameni srpskih registarskih oznaka privremenim RKS probnim tablicama izazivao je tenzije i zbunjenost među građanima. Pozivamo na hitnu deeskalaciju i vraćanje pitanja slobode kretanja u okvir pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”, ističe se u zajedničkom saopštenju grupe nevladinih organizacija i medija okupljenih u inicijativu Open.

“Ne samo da uvođenju novih mera nije prethodila otvorena društvena debata na kojoj bi se utvrdili svi rizici i izazovi ovakvih mera, potrebe i viđenja svih zajednica na Kosovu, već je sprovođenje ovih mera pratila demonstracija sile, odnosno angažovanje Specijalnih jedinica kosovske Policije”, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Opštoj konfuziji koja vlada među građanima srpske zajednice na Kosovu doprinose i nejasne informacije o sprovođenju odluka Vlade Kosova, koje posebno u delu koji se tiče procedura u vezi saobraćajnih registarskih oznaka gradova na Kosovu izdatih od strane srpskih institucija (KM, PR, PZ, UR,GL, PE, ĐA) ne pružaju jasna uputstva građanima o tome šta će se desiti sa njihovim vozilima nakon konfiskacije tablica.

“Ovaj nivo nepoznanica, tri dana nakon stupanja na snagu nove odluke je neprihvatljiv i protiv je interesa građana”, smatraju okupljeni oko platforme Open i “pozivaju na hitnu deeskalaciju i vraćanje pitanja slobode kretanja u okvir pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”.

“Do eskalacije je došlo u jeku dijaloga i usred učestalih sastanaka dve strane na političkom i tehničkom nivou, što ukazuje na to da u najnovijoj fazi Briselskog dijaloga nije bilo razgovora o suštinskim temama kao što je sloboda kretanja. Stoga pozivamo Vladu Kosova da iskoristi ovaj kanal komunikacije i stabilizuje situaciju na terenu kako ne bi došlo do daljeg urušavanja procesa dijaloga ali i svih njegovih dosadašnjih rezultata”, navodi se u saopštenju.

Okupljeni u incijativi Open zaključuju da “eventualni novi zajednički dogovor o slobodi kretanja, bilo da on podrazumeva preregistraciju vozila sa KM, PR, PZ, UR, GL, PE, ĐA tablicama izdatih od strane izmeštenih policijskih uprava MUP-a Srbije, ili neki novi protokol kretanja za njih, mora biti propraćen širokom informativnom kampanjom, brzim j jeftinim procedurama, ali i sistemskom podrškom građanima koji se suočavaju sa poteškoćama pri pribavljanju ličnih i putnih dokumenata.

Potpisnici saopštenja ispred inicijative OPEN su:

AKTIV, Centar za afirmativnu društvenu akcije – CASA, Centar za zastupanje demokratske kulture – ACDC, Crno beli svet – CBS, Humani centar Mitrovica – HCM, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER, Nova Društvena inicijativa, Radio Goraždevac i RTV Kim.