Petković: KP privela trojicu Srba koji su lepili bilbord „Dobro došli u ZSO“

Bilbord-Gračanica (Foto: Kancelarija za KiM)

Kosovska policija privela je danas u policijsku stanicu trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord „Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“, saopštio je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. O ovim navodima se do sada nije oglašavala Kosovska policija, dok naš portal ujedno nije uspeo da dobije potvrdu informacije u policijskoj stanici u Gračanici.

Prvi bilbord sa natpisom „Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“ osvanuo je 20. septembra u blizini prelaza Jarinje, gde još uvek traju protesti usled uvođenja mere reciprociteta od strane Prištine za srpske registarske tablice.

Iste večeri, bilbordi sa istim natpisom okačeni su na više mesta u opštinama na Severu Kosova.

Međutim, kako je danas potvrdio direktor Kancelarije za KiM, Kosovska policija je privela trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord sa istim natpisom.

Pripadnici KPS skinuli su potom bilbord, a mladiće odveli u policijsku stanicu, naveo je Petar Petković.

Precizirao je da su ove osobe nakon privođenja morale da napišu izjave.

„Iz policije im je poručeno da će svakoga ko lepi bilborde ovakvog sadržaja uhapsiti, jer je, kako su sami policajci rekli – ‘zabranjeno postavljanje takvog bilborda, jer predstavlja provokaciju’“, dodao je svom saopštenju Petković, navodeći ujedno da su potom trojica mladića puštena na slobodu.

Petković je postavio pitanje – kakvo je to krivično delo zalagati se za formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koju je Priština preuzela Briselskim sporazumom koji je potpisala još 2013. godine?

Upitao je i – po kom osnovu Priština hapsi ljude koji se samo zalažu za poštovanje Briselskog sporazuma i koji se zalažu za formiranje ZSO, na koju srpski narod na Kosovu i Metohiji čeka punih 3077 dana, a čije je formiranje ratifikovala i skupština takozvanog Kosova?

A na kraju se zapitao – Da li današnje postupanje Kosovske policije znači da je ZSO postala zabranjena reč na Kosovu i Metohiji? I hoće li Priština hapsiti i čelnike EU koji su takođe stavili svoj potpis na Briselski sporazum i garantovali formiranje ZSO?

Zaključak direktora Kancelarije za KiM je da „bez Zajednice srpskih opština, kao temelja procesa normalizacije i okvira za ostvarenje preko potrebnih kolektivnih prava srpskog naroda na KiM nema budućnosti dijaloga“.

Povodom navoda Petra Petkovića, pokušali smo da stupimo u kontakt sa komandirom policijske stanice u Gračanici, Bratislavom Trajkovićem. Trajković se, međutim, do objavljivanja vesti nije javljao na naše pozive.