Kurti: “Srbi sa Kosova se plaše da se sa mnom sastanu javno“

Albin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je da je u svakodnevnoj komunikaciji sa mnogim Srbima koji žive na Kosovu, od kojih su pojedini i političari u kosovskoj vladi, ali da se oni, kako kaže, plaše da se s njim javno sastaju.

„Ja sam svakog dana u komunikaciji sa raznim građanima koji su Srbi ovde na Kosovu, ponekad su političari, ponekad nisu to i sa onima koji su u našoj Vladi, ali i sa onima koji nisu u našoj Vladi. Ja ne pravim razlike, ali moram da vam kažem da ima Srba na Kosovu koji prave razliku kad se sastaju sa mnom, time što ne bi želeli da ovo bude javno. Meni je stvarno žao da smo u ovakvoj situaciji, jer oni su meni rekli da kad se vrate u svoju opštinu tamo, ja možda neću biti u stanju da ih branim“, rekao je Kurti.

Kurti smatra da se pojedini Srbi plaše pritisaka „raznih paralelnih struktura“.

„Ima nekih drugih faktora od kojih se oni boje. Ja sam ovde za sve građane bez obzira na političku stranku ili nacionalnu pripadnost Još nismo u toj situaciji da možemo da branimo svakog i od raznih paralelnih struktura. Na primer, kada sam prošli put bio premijer, u proleće prošle godine ja sam uzeo kao savetnika jednog mladog čoveka koji je dolazio iz Raniluga. Posle dva sata on je podneo ostavku. Neko ga je zastrašivao, neko mu je pretio. Ako se Srbi sa Kosova plaše nekoga budite sigurni da to nisam ja niti moja vlada”, kaže Kurti.